Sushi med lakrits och lakritsglacerad fläsknacke

David Laturnus. Foto: Inger Bladh. David Laturnus.
Foto: Inger Bladh.

David Laturnus är Lakritsfestivalens festivalkock och han kommer att servera Sushi med lakrits och lakritsglacerad fläsknacke på koreanskt vis på årets lakritsfestival, 20-21 april på Annexet. Uppgiften att skapa rätter med lakrits har han tagit på största allvar och årets meny andas matkärlek.
Sedan 2011 har Lakritsfestivalen varje år haft en särskild festivalkock. I år har David Laturnus fått äran att designa ett par rätter som på ett sofistikerat och nytänkande sätt använder lakrits som ingrediens. ”Lakrits är en spännande smaksättare i mat då den tar bort bittra smaker och förstärker andra utan att direkt ge maten smak av lakrits”, säger Tuija Räsänen, Lakritsfestivalens arrangör.

David Laturnus är uppväxt utanför Vancouver i Kanada. Staden har en stark koppling till Asien och det asiatiska köket ligger honom varmt om hjärtat. Hans bakgrund som kökschef är gedigen. Innan sina hittills sex år hos Stureplansgruppen Arena Catering har han bland annat varit på Operakällan, Clarion Hotell och Stallmästargården. Stureplansgruppen Arena Catering ansvarar för mat- och dryckesserveringen på Stockholm Globe Arenas.
”Mat ska passa situationen, hamburgare kan vara lika lyxig som hummer i rätt sammanhang” säger David Laturnus om sin matfilosofi. Han gillar lakrits som smakkomponent men har inte använt lakrits i matlagning tidigare. Det har därför varit en utmaning som krävt stor experimentlusta, men som har gett gott resultat.

Första rätten är en laxsushi, lakritsrökt makiroll och rimmad nigii med en sallad på shiitake och fänkål samt lakritssoja. Den andra rätten är en lakritsglacerad fläsknacke på koreanskt vis, Bo Ssäm, med salladslökspannkaka, gemsallad, husets kimchi, Srirachi, sojamarinerade shiitake och lakritssojadipp. En del av tillagning kommer ske i det öppna festivalköket. Lakritsrätterna kommer att serveras under Lakritsfestivalen 2013.
www.lakritsfestivalen.se

Läs också