Världsmästaren i bakning, Håkan Johansson på Bageri Brillo, delar med sig av goda recept på pepparkakor, saffransbullar och saffransskorpor.
Håkan Johansson utsågs till världsmästare i Bakery Masters 2014 i kategorin ”sötebröd”. Håkan ansvarar idag för Bageri Brillo, på Skeppsbron i Stockholm, som levererar allt bröd till bl. a Stockholms Matmarknad, Riche, Taverna Brillo och Sturehof i koncernen Svenska Brasserier. Inför 2015 har Håkan tagit fram julrecept till Lucia Choklad. Lucia Choklad är en årligen återkommande glögg på Systembolaget som i år finns i beställningssortimentet.
Glöggen har en klassisk smak av glöggkryddor som kanel, kryddnejlika, kardemumma, muskot, ingefära och pomerans tillsammans med finstämd smak av choklad från rostade kakaobönor.
Saffransdeg
av Håkan Johansson
- 500 g Mjölk
- 50 g Jäst
- 1250 g Vetemjöl
- 250 g Socker
- 250 g Smör
- 1 st Ägg
- 10 g Salt
- 1 påse Saffran
Blanda alla ingredienser i en köksmaskin ca 2 minuter långsamt. Öka hastigheten och knåda degen ca 5-6 minuter. Lägg degen i en skål och täck med plast och låt jäsa ca 30 minuter. Dela upp degen i 60 grams bitar och rulla ut lussekatter. Lägg på plåt och låt jäsa ca 1 ½ timme till 2 timmar. Sätt in i ugn på 220 grader och baka i ca 6-7 minuter. Tag ut och pensla med ett ägg.
Saffransskorpor
av Håkan Johansson
- 120 g Smör
- 120 g Socker
- 300 g Vetemjöl
- 60 g Ägg
- 2,5 g Bakpulver
- 15 g Vaniljsocker
- 1,5 g Hjorthornsalt
- 1 påse Saffran
- 50 g Hackad mörk choklad
- 50 g Rostade hasselnötter
Blanda alla ingredienser till en deg. Dela degen i tre bitar. Rulla ut degen till plåtens längd. Baka på 200 grader i ca 20 minuter. Tag ut och låt svalna. Skär ca 1 cm skivor och lägg upp på plåt och torka i 160 grader ca 20 minuter.
Pepparkakor
av Håkan Johansson
- 600 g Vetemjöl
- 300 g Socker
- 250 g Smör
- 75 g Grädde
- 50 g Glögg (Lucia choklad)
- 125 g Mörk sirap
- 7 g Bikarbonat
- 7 g Kanel
- 7 g Ingefära
- 4 g Nejlika
- 4 g Kardemumma
- 4 g Pomerans
- 1 st Apelsin (rasp av skalet)
Blanda alla ingredienser till en deg. Degen ska bara gå ihop. Plasta in och lägg i kyl 2 timmar innan användning.
Källa: Oenoforos/Håkan Johansson