Världsmästarens julrecept

Världsmästaren i bakning, Håkan Johansson på Bageri Brillo, delar med sig av goda recept på pepparkakor, saffransbullar och saffransskorpor. 

Håkan Johansson utsågs till världsmästare i Bakery Masters 2014 i kategorin ”sötebröd”. Håkan ansvarar idag för Bageri Brillo, på Skeppsbron i Stockholm, som levererar allt bröd till bl. a Stockholms Matmarknad, Riche, Taverna Brillo och Sturehof i koncernen Svenska Brasserier. Inför 2015 har Håkan tagit fram julrecept till Lucia Choklad. Lucia Choklad är en årligen återkommande glögg på Systembolaget som i år finns i beställningssortimentet.

Glöggen har en klassisk smak av glöggkryddor som kanel, kryddnejlika, kardemumma, muskot, ingefära och pomerans tillsammans med finstämd smak av choklad från rostade kakaobönor.

Världsmästaren i bakning, Håkan Johansson på Bageri Brillo, delar med sig av omåttligt goda recept på pepparkakor, saffransbullar och saffransskorpor. Världsmästaren i bakning, Håkan Johansson på Bageri Brillo, delar med sig av omåttligt goda recept på pepparkakor, saffransbullar och saffransskorpor.  Foto: Rickard Ronnerstam

Saffransdeg
av Håkan Johansson

  • 500 g Mjölk
  • 50 g Jäst
  • 1250 g Vetemjöl
  • 250 g Socker
  • 250 g Smör
  • 1 st Ägg
  • 10 g Salt
  • 1 påse Saffran

Blanda alla ingredienser i en köksmaskin ca 2 minuter långsamt. Öka hastigheten och knåda degen ca 5-6 minuter. Lägg degen i en skål och täck med plast och låt jäsa ca 30 minuter. Dela upp degen i 60 grams bitar och rulla ut lussekatter. Lägg på plåt och låt jäsa ca 1 ½ timme till 2 timmar. Sätt in i ugn på 220 grader och baka i ca 6-7 minuter. Tag ut och pensla med ett ägg.

Håkan Johanssons recept på saffransbullar. Håkan Johanssons recept på saffransbullar.

Saffransskorpor
av Håkan Johansson

  • 120 g Smör
  • 120 g Socker
  • 300 g Vetemjöl
  • 60 g Ägg
  • 2,5 g Bakpulver
  • 15 g Vaniljsocker
  • 1,5 g Hjorthornsalt
  • 1 påse Saffran
  • 50 g Hackad mörk choklad
  • 50 g Rostade hasselnötter

Blanda alla ingredienser till en deg. Dela degen i tre bitar. Rulla ut degen till plåtens längd. Baka på 200 grader i ca 20 minuter. Tag ut och låt svalna. Skär ca 1 cm skivor och lägg upp på plåt och torka i 160 grader ca 20 minuter.

Saffransskorpor av Håkan Johansson. Saffransskorpor av Håkan Johansson.

Pepparkakor
av Håkan Johansson

  • 600 g Vetemjöl
  • 300 g Socker
  • 250 g Smör
  • 75 g Grädde
  • 50 g Glögg (Lucia choklad)
  • 125 g Mörk sirap
  • 7 g Bikarbonat
  • 7 g Kanel
  • 7 g Ingefära
  • 4 g Nejlika
  • 4 g Kardemumma
  • 4 g Pomerans
  • 1 st Apelsin (rasp av skalet)

Blanda alla ingredienser till en deg. Degen ska bara gå ihop. Plasta in och lägg i kyl 2 timmar innan användning.

Pepparkakor. Håkan Johanssons pepparkakor. Foto: Rickard Ronnerstam

 

Källa: Oenoforos/Håkan Johansson

 

Läs också