11 hotell gör egen rabarbermjöd tillsammans

22.hotell-kristina Foto: Andreas Olsen.

Nu startar Sigtunas samarbete för en hållbar destination sin egen tillverkning av rabarbermjöd. Med årets nyskördade rabarber och honung från trakten pågår tillverkningen under maj och juni. Runt omkring på Sigtuna och Arlandas hotell finns 15 bikupor, vars honung nu kommer att användas i eftersötningen.
Hotell Kristina är initiativtagare till idén och står värd för mjödtillverkningen. Fram till den 8 juni sker jäsningen där, tillsammans med producenten Mjödhamnen. På Hotell Kristina går det att provsmaka upp till 30 olika sorters mjöl.

22.hotell-kristina_2 Johan Pihl från Mjödhamnen producerar mjödet med lokala råvaror.
Foto: Andreas Olsen.

Producenten Mjödhamnen jäser mjöd i sin gula buss genom att blanda honung och vatten. I Sigtuna kommer även rabarber att användas för att tillföra syrlighet i mjödet. Volymen är cirka 2 700 liter och jäsningen tar cirka 14 dagar. Därefter lagras mjödet i ett år innan buteljering sker. Två torra versioner av mjödet med olika koncentration av rabarber och honung kommer att bli resultatet.

Att destinationens hotell har egna bikupor ger dubbel nytta – binas arbete ger inte bara god honung och mjöd, utan även pollinering av växter.

Hotellen som är med i samarbetet kring mjöd är:
32 Rum & Kök, Best Western Arlanda Hotellby, Clarion Hotel Arlanda Airport, Ibis Styles Stockholm Arlanda Airport, Hotell Kristina, Radisson Blu Arlandia Hotel, Radisson Blu SkyCity Hotel, Sigtunahöjden Hotell & Konferens, Sigtunastiftelsen Hotell & Konferens, Stora Brännbo Konferens och Hotell, Rosersbergs Slottshotell samt Destination Sigtuna.

www.hotellkristina.se

Läs också