Ägg, sill och påskmust viktigast under påsken

13.paskmust_1Äggen och sillen är svenskarnas favoritmat på påskbordet. Till det dricker man helst påskmust, alternativt öl. Tid med familjen är det som svenskarna uppskattar mest med påsken. Det är några av resultaten i en undersökning som är genomförd av SSI (Survey Sampling International) på uppdrag av Carlsberg Sverige. 1000 personer deltog i undersökningen som gjordes i slutet av februari 2013.
Undersökningen visar att påskmusten har en särställning som påskdryck. Mer än hälften (54 procent) av svenskarna dricker helst påskmust under påsken, nästan var fjärde (23 procent) föredrar öl, 6 procent mineralvatten och bara drygt 2 procent anser att snaps är den viktigaste påskdrycken. De senaste åren har även försäljningen av påskmust ökat kraftigt. Idag dricker svenskarna dubbelt så mycket påskmust som man gjorde för bara några år sedan. Påskmustkonsumtionen har ökat från drygt 4,5 miljoner liter till närmare 10 miljoner liter på bara fem år. Inför årets påskfirande är Apotekarnes påskmust, som har en marknadsandel på cirka 55 procent, redan slut på Carlsberg Sveriges lager och det ser ut att bli ett nytt försäljningsrekord.
Äggen, påskgodiset och påskmusten är viktigare än alkoholen för svenskarna under påsken..
– Det är oerhört roligt att se att påskmusten hamnar på topp tre, det visar att den är en del av traditionen och spelar en viktig roll för många svenskar, säger Henric Byström, kommunikationsansvarig på Carlsberg Sverige.

Äggen, godiset och påskmusten är viktigast under påsken och alkoholen spelar en viktigare roll för männen än för kvinnorna. 35 procent av männen (16 procent kvinnor) säger att de inte kan vara utan öl och 24 procent (16 procent kvinnor) vill ha snaps under påsken.
– Påskmusten har blivit allt mer populär. Det beror på det ökande intresset för högtider och traditioner. Vi har under en tid sett en trend där både julöl, julmust och påskmust har ökat i försäljning, säger Henric Byström, kommunikationschef på Carlsberg Sverige.

Påsktraditionen är viktig för svenskarna. De flesta föredrar att äta typisk påskmat som Janssons frestelse, prinskorv och lax, men 25 procent tycker ändå det är spännande att leta efter nya recept på nätet.

Tid med familjen och vårens antågande uppskattas mest med påsken
45 procent av svenskarna tycker det bästa med påsken är att få spendera tid med familjen, var fjärde person uppskattar mest att våren är nära. På tredje plats hamnar att äta och dricka gott. 14 procent anser att det är viktigast. Det är särskilt männen som gillar påskmiddagen. 18 procent av männen tycker att det viktigaste med påsken är att äta och dricka gott medan bara 8 procent av kvinnor anser detta.

Fakta om must
Must lanserades 1910 som ett alkoholfritt alternativ till öl. Musten har många likheter med traditionella mörka öl. Den har en mörk färg, skummar ordentligt och har smak av humle och malt. Idag är både jul- och påskmust en självklar högtidsdryck för hela familjen. Must hör till det svenskaste som finns och idag kan man knappast tänka sig ett svenskt julbord eller påskbord utan must. Många menar dessutom att musten blir ännu bättre efter ett till två års lagring som gör att det framkommer ytterligare karaktär och smaken rundas av något.

www.carlsbergsverige.se

Läs också