Årets finalrecept i Sveriges Bästa Gin & Tonic 2023

3 finalrecept skapade av bartender André Norinder, Anders Larsson och Albin Malmberg
Bartender Albin Malmberg tävlar med sitt recept på Rhubarb Rhapsody.
Bartender Albin Malmberg tävlar med sitt recept på Rhubarb Rhapsody.

Tre professionella bartenders och tre passionerade hemmamixare tävlar med sina Gin & Tonic recept på kvällen den 21 september på Asian Post Office i Stockholm. Här delar Schweppes med sig av recepten skapade av bartenders.

Dessa GT-recept skapade av André Norinder, Anders Larsson och Albin Malmberg har tagit sig vidare till final i tävlingen Sveriges Bästa Gin & Tonic 2023:

”Neptune’s Delight” av André Norinder, 27 år från Vimmerby, bartender på Guldkant Vimmerby

Denna GT ger en solkyss av fläder, klassisk enbär och örtig citronmeliss, allt insvept i en bedårande mist av apelsinblom.13 cl Schweppes Selection Mixers Tonic & Twist of lime
Ingredienser:
5 cl Henrick’s Neptunia Gin
2cl Flädersyrup (Monin)
5 Torkade enbär
1 Apelsinhjul
1 Kvist citronmeliss
Apelsinblomsvatten

Gör så här:
Häll i gin och flädersyrup i ett isfyllt glas.  Rör varsamt. Toppa upp med Schweppes Selection Mixers Tonic & Twist of Lime. Garnera med torkade enbär och ett apelsinhjul. Avsluta med att spraya apelsinblomsvatten i glasets öppning.

—————————————————————————————————-

”Rhubarb Rhapsody’’ av Albin Malmberg, 20 år från Stockholm, bartender på Terassen Gröna Lund
Blommig pepprighet bjuds i denna GT, njut av pepparinfuserad gin, syrlighet från rabarber och blommande hibiscustonic.

Ingredienser:

15 cl Schweppes Selection Mixers Tonic & Hibiscus
4 cl Hendricks Gin Flora Adora infuserad med timutpeppar
1,5 cl Rabarbersockerlag
Stora isbitar

Garnering:
Två remsor rabarber som klär glasets kant. Toppa drinken med timutpeppar.

Gör så här:
Klä glasets insida med två remsor rabarber. Fyll upp med stora isbitar. Tillsätt gin och rabarbersockerlag. Toppa upp med Schweppes Selection Mixers Tonic & Hibiscus, rör sedan varsamt med barsked. Garnera med timutpeppar.

Rabarbersockerlag
Ingredienser:

5 dl vatten
5 dl socker
1 stor rabarberstjälk

Gör så här:
Koka upp vatten, socker och rabarber i en kastrull tills sockret lösts upp. Kyl lagen och låt den stå i kylen under natten. Sila av rabarbern efter ett dygn.

Hendricks Gin Flora Adora infuserad med timutpeppar
1 dl gin
1 msk timutpeppar
Låt timutpeppar dra i gin i ett dygn eller mer. Sila av pepparkornen innan användning. Servera.

——————————————————————————————————

”Aurora” av Anders Larsson, 50 år från Båstad, hovmästare/bartender på Restaurang Riviera
Norrland möter japan. I denna GT uppstår ljuv musik i den unika mixen av söta norrländska hjortron och syrlig yozu, sanchopeppar och körsbärsblom.

Ingredienser:
Schweppes Selection Mixers Tonic & Hibiscus
5 cl Roku Gin
0,5 cl Hibiscus & Sichuanpepparsockerlag
1,5 cl Hjortronsockerlag (½ av mixade hjortron ½ av hjortron & chokladmynta)
0,5 cl Citronjuice
Is

Garnering: Picklade hjortron och remsor av citronzest.

Gör så här:
Fyll ett förkylt glas med is. Häll sedan i gin, sockerlag på hibiscus och sichuanpeppar, hjortronsockerlag samt citronjuice. Rör varsamt. Toppa med Schweppes Selection Mixers Tonic & Hibiscus. Garnera med remsor av citronzest och picklade hjortron.

 
Hibiscus & Sichuanpepparsockerlag
Ingredienser:

1/5 dl torkade hibiscusblommor
1 msk sichuanpeppar
5 dl vatten
5 dl socker

Gör så här:
Koka upp vatten, socker och torkade hibiscusblommor i en kastrull tills sockret lösts upp. Addera peppar och kyl lagen. Låt stå i 8-10 timmar. Sila ur peppar och blommor innan användning.

 
Hjortronsockerlag
Ingredienser:

5 dl hjortron
5 dl socker
5 dl vatten
6 blad chokladmynta

Gör så här:
Koka upp vatten, socker och hjortron i en kastrull tills sockret lösts upp. Dela upp lagen i två behållare. I den ena delen lägger du i blad av chokladmynta och kyler sedan. Den andra delen mixar du hjortronen med en mixer. Låt båda delarna av lagen stå kylt i 8–10 timmar. Sila innan användning.

Picklade Hjortron
Ingredienser:
5 dl hjortron
1 dl ättiksprit 12%
2 dl strösocker
3 dl vatten

Gör så här:
Koka upp ättika, vatten och socker och rör så att sockret löser sig. Addera hjortron. Låt stå i minst 1 dygn.

Av: Annika Rådlund Källa och foto: Schweppes 

 

 

 

 

Läs också