Tre professionella bartenders och tre passionerade hemmamixare tävlar med sina Gin & Tonic recept på kvällen den 21 september på Asian Post Office i Stockholm. Här delar Schweppes med sig av recepten skapade av bartenders.
Dessa GT-recept skapade av André Norinder, Anders Larsson och Albin Malmberg har tagit sig vidare till final i tävlingen Sveriges Bästa Gin & Tonic 2023:
”Neptune’s Delight” av André Norinder, 27 år från Vimmerby, bartender på Guldkant Vimmerby
Denna GT ger en solkyss av fläder, klassisk enbär och örtig citronmeliss, allt insvept i en bedårande mist av apelsinblom.13 cl Schweppes Selection Mixers Tonic & Twist of lime
Ingredienser:
5 cl Henrick’s Neptunia Gin
2cl Flädersyrup (Monin)
5 Torkade enbär
1 Apelsinhjul
1 Kvist citronmeliss
Apelsinblomsvatten
Gör så här:
Häll i gin och flädersyrup i ett isfyllt glas. Rör varsamt. Toppa upp med Schweppes Selection Mixers Tonic & Twist of Lime. Garnera med torkade enbär och ett apelsinhjul. Avsluta med att spraya apelsinblomsvatten i glasets öppning.
—————————————————————————————————-
”Rhubarb Rhapsody’’ av Albin Malmberg, 20 år från Stockholm, bartender på Terassen Gröna Lund
Blommig pepprighet bjuds i denna GT, njut av pepparinfuserad gin, syrlighet från rabarber och blommande hibiscustonic.
Ingredienser:
15 cl Schweppes Selection Mixers Tonic & Hibiscus
4 cl Hendricks Gin Flora Adora infuserad med timutpeppar
1,5 cl Rabarbersockerlag
Stora isbitar
Garnering: Två remsor rabarber som klär glasets kant. Toppa drinken med timutpeppar.
Gör så här:
Klä glasets insida med två remsor rabarber. Fyll upp med stora isbitar. Tillsätt gin och rabarbersockerlag. Toppa upp med Schweppes Selection Mixers Tonic & Hibiscus, rör sedan varsamt med barsked. Garnera med timutpeppar.
Rabarbersockerlag
Ingredienser:
5 dl vatten
5 dl socker
1 stor rabarberstjälk
Gör så här:
Koka upp vatten, socker och rabarber i en kastrull tills sockret lösts upp. Kyl lagen och låt den stå i kylen under natten. Sila av rabarbern efter ett dygn.
Hendricks Gin Flora Adora infuserad med timutpeppar
1 dl gin
1 msk timutpeppar
Låt timutpeppar dra i gin i ett dygn eller mer. Sila av pepparkornen innan användning. Servera.
——————————————————————————————————
”Aurora” av Anders Larsson, 50 år från Båstad, hovmästare/bartender på Restaurang Riviera
Norrland möter japan. I denna GT uppstår ljuv musik i den unika mixen av söta norrländska hjortron och syrlig yozu, sanchopeppar och körsbärsblom.
Ingredienser:
Schweppes Selection Mixers Tonic & Hibiscus
5 cl Roku Gin
0,5 cl Hibiscus & Sichuanpepparsockerlag
1,5 cl Hjortronsockerlag (½ av mixade hjortron ½ av hjortron & chokladmynta)
0,5 cl Citronjuice
Is
Garnering: Picklade hjortron och remsor av citronzest.
Gör så här:
Fyll ett förkylt glas med is. Häll sedan i gin, sockerlag på hibiscus och sichuanpeppar, hjortronsockerlag samt citronjuice. Rör varsamt. Toppa med Schweppes Selection Mixers Tonic & Hibiscus. Garnera med remsor av citronzest och picklade hjortron.
Hibiscus & Sichuanpepparsockerlag
Ingredienser:
1/5 dl torkade hibiscusblommor
1 msk sichuanpeppar
5 dl vatten
5 dl socker
Gör så här:
Koka upp vatten, socker och torkade hibiscusblommor i en kastrull tills sockret lösts upp. Addera peppar och kyl lagen. Låt stå i 8-10 timmar. Sila ur peppar och blommor innan användning.
Hjortronsockerlag
Ingredienser:
5 dl hjortron
5 dl socker
5 dl vatten
6 blad chokladmynta
Gör så här:
Koka upp vatten, socker och hjortron i en kastrull tills sockret lösts upp. Dela upp lagen i två behållare. I den ena delen lägger du i blad av chokladmynta och kyler sedan. Den andra delen mixar du hjortronen med en mixer. Låt båda delarna av lagen stå kylt i 8–10 timmar. Sila innan användning.
Picklade Hjortron
Ingredienser:
5 dl hjortron
1 dl ättiksprit 12%
2 dl strösocker
3 dl vatten
Gör så här:
Koka upp ättika, vatten och socker och rör så att sockret löser sig. Addera hjortron. Låt stå i minst 1 dygn.
Av: Annika Rådlund Källa och foto: Schweppes