Cecilia är Årets Konditor

Cecilia AnderssonCecilia Andersson, chefskonditor på Tössebageriet i Stockholm, tog hem segern i tävlingen Årets Konditor, som avgjordes under Chokladfestivalen i Stockholm den 12 oktober. Motivering: En färg- och smakexplosion av svenska höstsmaker, välarbetat och inbjudande, ren elegans.

– Det känns fantastiskt roligt att äntligen ha vunnit! Jag är extra stolt över att jag vann just i år då konkurrensen varit stenhård. Det var min tur att ta hem titeln i år, säger Cecilia Andersson, vinnare i Årets Konditor 2012.

Under finalen skapade finalisterna en trevåningstårta, tre olika praliner i 25 exemplar samt ett hemligt bakverk, i form av en äppelkaka, vilket avslöjades för finalisterna dagen innan finalen. Samtliga bakverk tillverkades på plats på Nordiska museet och dekorerades utifrån årets tema ”Höst”. Skapelserna presenterades och bedömdes av en metodjury och en smakjury.

– Finalen var en fantastisk uppvisning i vårt kreativa hantverk. Den tekniska skickligheten och estetiska begåvningen som inte bara vinnaren utan alla tävlande visade upp är till stor njutning för både öga och gom. Aldrig tidigare i tävlingen har det varit så tätt mellan första- och femteplats men samtidigt var vinnaren självklar säger Martin Lundell, vd för branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer, som arrangerar tävlingen Årets Konditor.

Vinnaren tävlingsbidrag: Höstpäron-tårta med en browniebotten med smördeg och smörkola, pärongelé och päronbavaroise. Glacerad med en caramelglaze. Hasselnöt/Calvados-pralin, Amaretto/Körsbär-pralin och Havtorn/Lakrits-pralin.

På andra plats kom Lina Tollemark från Kalmar, konditor/chocolatier på RC Chocolat i Sigtuna och trea blev Jessica Sandberg från Bjurholm, chefskonditor på Nya Konditoriet i Umeå. På delad fjärdeplats kom Märta Grundberg från Örnsköldsvik, idag på PM Bröd & Sovel i Växjö och Sylvain Marron från Lyon, chefskonditor på Sylvain Marron AB i Göteborg.

Läs också