Dessa 8 är vidare i Årets kock!

Kvalet inför Årets kock är nu avgjord och de som kommer att tävla om titeln är...
Jonas Lagerström
Jonas Lagerström

 Igår var första dagen av kvaltävlingen och då enades juryn om vilka 16 av 24 kockar som gick vidare till dagens kval. Nu har reslultatet presenterats och gruppen har halverats – nu står det klart vilka 8 kockar som kommer att tävla om titeln Årets kock 2019. 


Årets Kock – SM i professionell matlagning är Sveriges mest prestigefulla matlagningstävling. Tävlingen omfattar en digital uttagning, ett kval där 24 kockar tävlar dag ett och 16 går vidare till dag två. Åtta kockar tar sig till finalen som hålls 12-13 september på Annexet, Stockholm. 
De sexton tävlande har lagat två rätter – en varm och en kall – utifrån en hemlig råvarukorg med gös som huvudråvara. De har testats i råvarukännedom med totalt 40 råvaror i åtta olika kategorier samt bedömts i metod och handlag under prepp och matlagning. De åtta kockar som fått högst total poäng från båda dagarna är vidare till finalen i Årets Kock 2019.

En av två kvinnor som var med i kvalet har gått vidare och det är Louise Johansson från Taste by Louise, som tidigare vunnit Sveriges Mästerkock (2011).

De 8 finalisterna i Årets kock 2019 är:

Jonas Lagerström, Etoile, Stockholm
 Lars Niklasson, Lilla Ego, Stockholm
 Ola Wallin, SK Mat & Människor, Göteborg,
 Christian Siberg, Swedish Taste Stockholm,
  Daniel Müllern, Unilever Food Solutions, Ystad,
 Martin Moses, SK Mat & Människor, Göteborg,
 Louise Johansson, Taste by Louise, Kungälv,
 Alexander Sjögren, Restaurant Mutantur, Malmö 

  

De 16 som tävlade om finalplatserna var dessa kockar:

Alexander Sjögren, Restaurant Mutantur, Malmö
Christian Siberg, Swedish Taste Stockholm, Stockholm
Christopher Lai, &Vin, Karlshamn
 Daniel Müllern, Unilever Food Solutions, Ystad
 Danny Falkeman, Etoile, Stockholm
 Jonas Lagerström, Etoile, Stockholm
 Lars Niklasson, Lilla Ego, Stockholm
 Louise Johansson, Taste by Louise, Kungälv
 Luqaz Ottosson, Restaurant ROT, Visby
Marie Skogström, Mat & Vin Slottsparken, Malmö
 Martin Anneflod, Martin Anneflod Culinary, Göteborg 
 Martin Moses, SK Mat & Människor, Göteborg
 Mats-Peter Kristiansen, Spira Food, Göteborg
 Mikael Feuk, Gastro Gaspari, Flyinge
 Ola Wallin, SK Mat & Människor, Göteborg
 Sebastian Lopez, Nosh & Chow, Stockholm

Jury
Adam Dahlberg, Adam & Albin Florencia Abella, Ekstedt Henrik Norström, Lux restauranger Sofia B Olsson, vRå Stefano Catenacci, Hovtraktör, Operakällaren Tommy Myllymäki, Årets Kock 2007 och Svenska Brasserier Ulrika Brydling, Brydlings .




Av: Annika Rådlund Källa: Årets kock
Foto: Samuel Unéus

Läs också