Fazer Food Services kocklag siktar på OS 2020
2 Sep 2019
Kategorin storkök är en av de mest prestigefyllda under de kulinariska olympiska spelen. Under fem timmar lagas 120 rätter och lagen bedöms bland annat på hur maten smakar, yrkesskicklighet i köket och hur man tolkat mästerskapets tema, ”rötter”. Temat har fått Fazer Culinary Team att gå tillbaka i historien för att hitta rätt råvaror och skapa nya spännande smakkombinationer till sin mästerskapsmeny.
– Vi har gått tillbaka till de svenska rötterna när vi tagit fram menyn. I de olika rätterna utgår vi ifrån fina svenska rotfrukter i säsong och kombinerar dem med både traditionella och ovanliga smaker för att hitta användningsområden för råvarorna. Samtidigt ska naturligtvis hållbarhet, som ligger i vårt DNA, genomsyra hela upplägget, säger Niclas Melin, coach för Fazer Culinary Team.
Truppen består av sex kockar från Fazer Food Services restauranger i olika delar av landet och en kockelev från Stockholms Hotell- och Restaurangskola. Laget coachas av tvåfaldiga guldmedaljören och mästerskapsveteran Niclas Melin och gastronomilegendaren Kurt Weid som tillsammans med laget komponerat trerättersmenyn.
– Vår meny känns oerhört stark men det är mer än den som måste stämma om vi ska vinna guld i februari. Fram till tävlingsdagen ligger fokus på att slipa samarbetet i köket, så teamet i sig är helt avgörande för vårt resultat, säger Anna Lövgren, lagkapten för Fazer Culinary Team.
Bakom initiativet Fazer Culinary Team finns ambitionen att dels höja intresset för lunchen som måltid och samtidigt intressera yngre kockar för branschen. Sedan starten har därför projektet haft ett nära samarbete med Stockholms Hotell- och Restaurangskola där elever och blivande kockar får chansen att delta i mästerskapen tillsammans med Fazer Food Services svenska kocklandslag för att samla kunskap och erfarenhet.
Om Fazer Culinary Team
Fazer Culinary Team startades 2010 med ambitionen att lyfta kockyrket och lunchen som måltidsupplevelse. Laget består inför OS 2020 av kockarna:
Eddy Brihed, 43 år från Södertälje och kock på Fazers svenska huvudkontor i Stockholm
Monica Ericson, 46 år från Nässjö och souschef på Riksdagsrestaurangen i Stockholm
Fredrik Hed, 39 år från Stockholm och kock på Tastory i Lindhagen, Stockholm
Daniel Lund, 42 år från Trelleborg och köksmästare på ICA Helsingborg
Anna Lövgren, 38 år från Örebro och kock på NorrTull i Örebro
Susanne Strandqvist, 44 år från Malmö och kock på SEB i Malmö
I laget finns också commis Tuva Sjöblom från Stockholms Hotell- och Restaurangskola.
Inför en tävlingssäsong tränar de tillsammans för att skapa nya kreativa matupplevelser. Man samarbetar med under säsongen med Kronfågel, Fisk Idag, Arla, Storköksbutiken, Nestle, Segers och Menigo.
Av: Annika Rådlund Källa och foto: Fazer
2 Sep 2019
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Regeringen går vidare med förslaget om gårdsförsäljning av alkohol
Regeringens förslag innebär att:
-
Byggstart för Hotell Polishuset
"Det är en mycket vacker byggnad med stora egenvärden, inte minst dess historia som polishus"
-
Fastfood & Café & Restaurant Expo arrangeras i Stockholm
Nytt för i år är "Flavour Journeys"
-
Var sjunde vågar inte göra sin röst hörd på jobbet
"Tystnadskultur gör att missförhållanden som ekonomiska oegentligheter eller sexuella trakasserier riskerar att inte komma upp till ytan"
-
Wedholms Fisk firar 40 år med gästspel av Johan Jureskog
"Med Johan vill vi gå så långt utanför den vanliga menyn som möjligt"
-
Recept: Mac n’ Cheese Fusion med het vitlök och krispig salvia
Pastarecept med cheddarostcréme
-
Pontus Frithiof at Bro Hof startar vid årsskiftet
"Vi ser detta som en fantastisk möjlighet att skapa en plats som erbjuder en oslagbar upplevelse"