För 39:e året i rad anordnar Chaîne des Rôtisseurs, gastronomisk förening för både professionella krögare och amatörer, en tävling för unga kockar, verksamma på restauranger anslutna till Chaîne des Rôtisseurs i drygt åttio länder. Kockarna har vid tävlingstillfället inte fyllt 27 år.
Årets svenska tävling äger rum den 23 februari. Segraren deltar i världsfinalen i Budapest, Ungern i september. Tävlingen följer Chaînes internationella regler där varje deltagare, från en hemlig korg med identiska råvaror, tillagar en meny för fyra personer – förrätt, varmrätt och dessert.
Årets finalister är:
Johanna Englund, Fiskekrogen, Göteborg
Robert Hägg, Oaxen Krog&Slip, Stockholm
Philip Olsson, Pontus!Matsalen, Stockholm
Adam Rudén, PM & Vänner, Växjö
Christian Siberg, Fiskekrogen, Göteborg
Mattias Åhman, SK Mat och människor, Göteborg
Juryn består av:
Magnus Ek, Oaxen Krog & Slip, Stockholm
Henrik Norström, Lux Dag för Dag, Stockholm
Cajsa Johansson, Cajsas Kök, Uppsala
Jimmi Eriksson, Årets Unga Kock 2013, Silvermedaljör i International Jeunes Chefs Rôtisseurs Competition, Lilla Ego, Stockholm
Christina Möller, Gastronomiska Akademiens och Måltidsakademiens vänner
Monica Sander, Arla Foods
Carl Wachtmeister, Chaîne des Rôtisseurs, Bailli Délégué
Metodjuryn består av:
Lars Sunekvist, Stockholms Hotell & Restaurangskola
Lena Eriksson, Svenska Kockars Förening
Urvalsjury har varit:
Stefano Catenacci, Operakällaren, Stockholm
Björn Persson, Koka, Göteborg