Gästernas åsikter – grunden till Yasuragis stora satsning

Manga – Ett rum fyllt av energi för kreativa möten. Rummet kan även användas för en middagssittning i en annorlunda, spännande miljö. Foto: Pia Ulin. Manga – Ett rum fyllt av energi för kreativa möten. Rummet kan även användas för en middagssittning i en annorlunda, spännande miljö. Foto: Pia Ulin.

Yasuragi Hasseludden har utökat anläggningen med nyinredda mötesrum och 27 hotellrum med inspiration från Japan. Det japanska badet har fått fler varma utomhuskällor och en bastu med tillhörande kallpool – allt för att locka fler gäster.

Det senaste året har Yasuragi satsat 45 miljoner ­kronor på att förstärka det japanska temat och göra förändringar efter gästernas önskemål.

– Vi skickar ut en gästenkät varje gång någon ­varit här. Gästerna är här i många timmar och har därför tid att svara på dem, de svarar på allt och skriver sidvis, ­berättar Yasuragis vd Anna Spjuth med ett leende.

Den omkringliggande miljön och det moderna Japan har stått som inspirationskälla till Yasuragis nya mötes- och hotellrum. Foto: Maria Ström/Yasuragi. Den omkringliggande miljön och det moderna Japan har stått som inspirationskälla till Yasuragis nya mötes- och hotellrum. Foto: Maria Ström/Yasuragi.

Hon berättar att de under en lång tid har samlat på sig åsikter om vad gästerna vill ha och önskemålen ledde bland annat till en förändring i ett av vilorummen.
– Nere i det japanska badet har vi en lounge där man kan vila, läsa och dricka te. Den var tidigare inte så stor. Så den har vi nu byggt ut så där finns plats för lugna stunder.

Även loungen uppe vid mötesavdelningen har fått en ny skepnad. Rummet har nu en fototapet på ena väggen med ett motiv från en japansk trädgård. Även mötesrummen och flera av hotellrummen är nyinredda.

– Nu har vi förstärkt den japanska känslan. Om man vill kan man bli serverad på rummet av en japansk värdinna.

Anna Spjuth, vd Yasuragi. Foto: Yasuragi. Anna Spjuth, vd Yasuragi. Foto: Yasuragi.

Utbyggd konferens och flera hotellrum
Yasuragi har utökats med 27 nya hotellrum i japansk stil. De nya rummen finns i en helt ny korridor som byggts ovanpå den befintliga­ byggnaden, vilket gör att det blir en fin utsikt ut mot Höggarnsfjärden därifrån.

Konferensrummen har utvecklats för att skapa en mer kreativ mötesmiljö.

– Vi har många olika ytor i huset som passar utmärkt för workshops och breakout sessions. Både ute och inne kan man finna ­platser som får hjärnan att tänka nytt och bli mer kreativ. Vi har även lokaler med små grupprum inne i lokalen, så gjorde man ofta i utbildningslokaler förr och det är praktiskt och bra. Många ytor och sköna möbler är en av våra styrkor.

Den stora loungen där mötesgästerna får sin energipaus är helt ­omgjord och följer temat japansk trädgård. Foto: Pia Ulin. Den stora loungen där mötesgästerna får sin energipaus är helt ­omgjord och följer temat japansk trädgård. Foto: Pia Ulin.

Det har inretts fyra olika temarum med allt från ett energistarkt rum med Manga-tema till ett rofyllt rum med fågelkvitter och blommor. Anna Spjuth menar att det ska finnas plats för både ­lugna stunder, kreativa möten och speciella upplevelser.

– Det bästa mötet är när man redan på morgonen får tvaga sig på det japanska viset. Att i lugn och ro få tvätta av sig det som ­varit, både fysiskt och mentalt skapa mer närvaro och koncentration­ ­inför dagen. När man lyssnar på hjärnforskare om de bästa förutsättningarna för bra inlärning så säger de att vi behöver vila och pauser för att få bra möten.

För att koncentrationsförmågan ska vara på topp hos gästerna har de även fler knep.

– Vi har tagit bort de traditionella fikapauserna och jobbar istället­ med energipauser, integrerat med ett rawfood koncept för att hålla en bra blodsockernivå och ge kraft hela dagen.

Rawfood
Maten, dryckerna och även småkakorna är inspirerade av japanska­ smaker med hjälp av kryddor.

– Nästa steg i att utveckla Yasuragi är att vi inom kort börjar servera rawfood i loungen vid japanska badet. Det finns inga pek­pinnar att man ska vara nyttig, men det ska finnas alternativ. Vi vill inspirera så att man tar med sig någon ny kunskap hem och vi har märkt att rawfood passar in på vårt japanska tema.

Möteslokalerna på Yasuragi är nu omgjorda och i nästan alla rum finns fototapeter med motiv som förstärker den japanska känslan. Foto: Pia Ulin. Möteslokalerna på Yasuragi är nu omgjorda och i nästan alla rum finns fototapeter med motiv som förstärker den japanska känslan. Foto: Pia Ulin.

Studieresor till Japan
Personalen får lära sig att jobba med det japanska värdskapet och många av dem har även åkt till Japan på flera studieresor där de bland annat besökt buddistiska tempel och provat på de olika ­japanska matkoncepten. Anna Spjuth hoppas att personalens kunskap och upplevelser ska färga av sig på gästerna som besöker Yasuragi.
– Man ska hitta sin energi och åka hem med ny kraft. Man ska kunna berätta att man varit på sushiskola eller att man lärt sig äta med pinnar och gått på yoga här för första gången. Vi vill att våra ­gäster ska få möjlighet att även lära sig något nytt.

De flesta gäster stannar i ett dygn.

– 24 timmar är det vanligaste, men vi har också dagkonferenser­ och daggäster. En del gäster konfererar över dagen, och en del stannar över natten för att få varva ner och hitta lugnet.

Yasuragi Hasseludden

  • Ägare: LO ägde verksamheten till 2006 då det blev uppköpt av driftsbolaget Nordic Choice hotel. Fastigheten ägs av Home Property.
  • Yta: 22 000 kvadratmeter på två plan.
  • Markyta: 122 000 kvadratmeter.
  • Antal hotellrum: 191.
  • Konferens: 24 konferenslokaler med plats för totalt 1 000 personer.
  • Största konferensrummet: Fuji rymmer 400 personer.
  • Minsta konferensrummet: Rymmer 8 personer.
  • Antal gäster per år: 90 000.
  • Arkitekterna: Den nya mötesavdelningen är ritad av Doos Arkitekter med Alexandra Wachtmeister i spetsen och de nya hotellrummen har ritats av White Arkitekter.

Text: Annika Rådlund Foto: Pia Ulin och Maria Ström/Yasuragi

Läs också