Närodlat och ekologiskt lockar kunder

Skärva Gård satsar på ekologisk och vegetarisk lunchbuffé där merparten av råvarorna kommer från de egna odlingarna. För eldsjälen Henrik Wachtmeister ligger satsningen helt rätt i tiden.

– Förr sågs jag kanske mest som en kuf med konstiga idéer. Men under de senaste åren har intresset för närodlat, ekologiskt och vegetariskt ökat, säger han när vi träffas vid serveringen som bara har ett år på nacken.

 

Det är fortfarande högsommarvarmt och landskapet kring gården är bedövande vackert. Redan på 1700-talet sökte sig stressade stadsbor hit för att varva ned och bland de mer kända ägarna finns skeppsbyggaren af Chapman som förvandlade området till ett sommarparadis. Hit har även upptäcktsresande sökt sig för att i lugn och ro kunna skriva ned sina reseskildringar från exotiska platser.

När Henrik Wachtmeister fick möjlighet att köpa loss en del av fastigheten för snart fyra år sedan tog han chansen, även om han så här i efterhand erkänner att han inte riktigt visste vad han gav sig in i.

– Byggnaderna var i dåligt skick och egentligen var det en usel idé att bli ägare till fastigheten. Själv hade jag varit utbränd och om det var något jag inte behövde var det att få ännu mer saker att göra. Men samtidigt älskade jag platsen och insåg att den stora mängden arbete skulle kunna bli till en resurs för att hjälpa sjukskrivna eller långtidsarbetslösa att komma tillbaka, säger han och tillägger att tack vare ett väl fungerande samarbete med bland andra Arbetsförmedlingen har han lyckats både bygga upp en verksamhet med såväl odlingar, butik samt servering samtidigt som åtskilliga personer fått möjlighet till rehabilitering och arbetsträning.

 

Utvecklas ständigt

Även om han inte använder ordet socialt företag kan hans verksamhet i många delar passa in på den benämningen.

– Verksamheten har fått växa fram långsamt och utifrån de idéer bland dem som funnits på plats här genom åren. I början hade jag ingen tanke på att öppna en servering, utan köket användes mest av dem som jobbade här. Men så kom Henrik Holgersson hit och utvecklade ett eget koncept efter sina egna och de övrigas önskemål. Resultatet blev så bra att vi bestämde oss för att öppna en officiell servering och förra året hade vi alla tillstånd klara.

Skärva gård har endast marknadsfört sig genom Facebook, den egna hemsidan och genom mun till mun. Verksamheten har på så sätt vuxit sakta men säkert och har nu upp till 40 gäster per dag.

– Till det kommer större cateringuppdrag, som mest har vi levererat 110 portioner. Vid större evenemang som till exempel Wellnessfestivalen i Ronneby, har det till och med handlat om 200 portioner dagligen.

Att driva en restaurangverksamhet där man använder sig av råvaror från de egna odlingarna så långt det är möjligt kräver arbetskraft och planering. I verksamheten finns det fyra ordinarie anställda och till det kommer såväl personer som arbetstränar, är på praktik eller som kommit hit som volontärer.

 

Internationell prägel

Just de sistnämnda ger ett värdefull tillskott eftersom de ofta kommer från andra länder, och därmed ger verksamheten en mer internationell prägel. I utbyte mot kost och logi arbetar de sex timmar fem dagar i veckan under en kortare period, och för tillfället finns det två unga tjejer från Holland på plats.

Längre fram kommer volontärer från Frankrike och USA, och de ger kocken Pernilla Sturefelt värdefull avlastning i köket.

– Ja, de är jätteduktiga. I början behöver de så klart en hel del handledning men utan dem hade vi inte hunnit med, säger hon när hon tar en kort paus.

Senare under dagen kommer ett sällskap på 30 personer som förbeställt en omfattande buffé som håller på att förberedas. När allt är klart kommer gästerna att kunna välja mellan läckerheter som en ris och squashsallad, tomat och linssoppa, vitlökslungade nypotatis med örter samt en pesto med citron och maskrosor.

– Sen blir det även marinerade varma rödbetor med en härlig löksymfoni till, säger Pernilla Sturefelt som menar att det är en stor fördel med förbeställningar eftersom dessa gör det enklare att planera dagens arbete samtidigt som svinnet minskar.

Utöver de förbeställda portionerna brukar det handla om ett tjugotal gäster som stannar till för att äta en bit mat, men om det är andra aktiviteter på gården som till exempel konstutställningar eller musikevenemang blir det ofta fler.

Serveringen har i dagsläget 30 sittplatser inne i den vackra 1800-talsbyggnaden och till det kommer 20 platser utomhus. På sikt hoppas Henrik Wachtmeister dels kunna bygga ut köket som i dagsläget är lite väl trångt samtidigt som han planerar för en veranda där gästerna kan njuta av den vackra utsikten över de kringliggande ängarna och havet som skymtar i fjärran.

– Jag tror inte på att göra upp för mycket planer, istället är det bättre att följa livets gång och ta allt steg för steg i ett lugnt tempo, säger han.

 

Text & foto:

Peter Fredriksson

 

Skärva Gård ramas in av de blomstrande ekologiska odlingarna. Skärva Gård ramas in av de blomstrande ekologiska

- Menyerna är helt säsongsanpassade, säger kocken Pernilla Sturefelt. – Menyerna är helt säsongsanpassade, säger kocken Pernilla Sturefelt.

 

Kökets egna odlingar omfattar cirka 1200 kvadratmeter. Kökets egna odlingar omfattar cirka 1200 kvadratmeter.

 

 Intresset för ekologiskt har ökat markant de senaste åren, konstaterar Henrik Wachtmeister. Intresset för ekologiskt har ökat markant de senaste åren, konstaterar Henrik Wachtmeister.

Personfakta:

Namn: Henrik Wachtmeister.

Ålder: 56.

Familj: Singel.

Utbildning: Kortare och längre kurser i biodynamisk odling och näringsterapi.

Gjort innan: Varit ekologisk lantbrukare samt drivit ekologisk livsmedelsbutik.

Intressen: Möta människor.

Senast lästa bok: ”Vägra följa John” av Påmark & Österberg.

 

Pernilla Sturefelt (t.h.) instruerar holländska volontären Sara ten Brinke. Pernilla Sturefelt (t.h.) instruerar holländska volontären Sara ten Brinke.

 

Matsalen finns i den vackra 1800-talsbyggnaden. Matsalen finns i den vackra 1800-talsbyggnaden.

 

Vattnet kommer från egna brunnen. Vattnet kommer från egna brunnen.

Det är lätt att hitta till serveringen.   Det är lätt att hitta till serveringen.

Företag: Vivo Nova, enskild firma

Anställda: Motsvarande 6 heltidstjänster

Omsättning: 3 miljoner kronor

Säte: Skärva

 

Läs också