Örtagårds Brännvin – matchas med typiska påsk- och vårrätter

Örtagårds Brännvin är skapad av kryddmästare Jonas Odland och finns i Systembolagets beställningssortiment från och med nu. Örtagårds Brännvin är skapad av kryddmästare Jonas Odland och finns i Systembolagets beställningssortiment från och med nu.

Med sina milda smaker av rosmarin, timjan och citron blev Örtagårds Brännvin snabbt populär när den lanserades som miniflaska i förpackningen Svenska Nubbar för ett par år sedan. Som ett svar på efterfrågan lanseras den nu i en egen 500-mililitersflaska. Örtagårds Brännvin är perfekt till påsken och vårens klassiska smaker – lamm, grillat och fisk.

Påsk är en av de svenska högtiderna där snaps har en självklar plats på bordet. De flesta snapsar i Primas sortiment, där klassiker som Skåne Akvavit och Hallands Fläder ingår, har anor från 1800- och början av 1900-talet. Örtagårds Brännvin däremot skapades för bara ett par år sedan för att matcha just lamm, grillat och fisk.
– Örtagårds Brännvin är en snaps vi har skapat för att ta moderna påskrätter till nya dimensioner. Snapsen är en fin smakförhöjare till påskbordets rätter då de friska och örtiga tonerna av rosmarin, timjan och citron balanseras fint till klassiska påskfavoriter så som lamm och fisk, berättar kryddmästare Jonas Odland.

Örtagårds Brännvin är en snaps som är enkel att tycka om med sin lätta och örtiga karaktär och är en fantastisk smakförhöjare till mat. När snapsens kryddning gifter sig med rätt mat kan storartade smakupplevelser skapas. Kryddmästare Jonas Odland har några tips på hur man på bästa sätt kan kombinera snaps och mat:
– Om man vill bli bra på att matcha och få uppleva hur smakerna lyfter varandra ska man tänka att kryddor som liknar varandra ofta får en fin samstämmighet. Till exempel passar Örtagårds som innehåller rosmarin bra till rosmarinmarinerat lamm men även till andra örtkryddade eller grillade rätter. Generellt kan man även tänka att kryddstark snaps passar med kryddstark mat och tvärt om. För bästa smakupplevelse ska snapsen drickas rums- eller kylskåpstempererad och inte fryst, då är risken stor att kryddsmaken försvinner och spritsmaken blir alltför framträdande, fortsätter Jonas Odland.

Läs också