Så här färgar du ägg med naturliga råvaror
17 Apr 2019
Exempel på bra råvaror att färga in med är bland annat blåbär, rödbeta, gurkmeja, lökskal och spenat och själva färgningen går både relativt snabbt och är enkelt.
Här ger handlarna i Östermalms saluhall i Stockholm sina bästa tips hur man färgar ägg med naturliga råvaror:
1. Koka ägg.
2. Blanda vatten, salt, en skvätt vinäger/ättika och råvaran du vill färga med i en kastrull. Låt koka i ungefär 15 minuter.
3. Låt lagen svalna innan du lägger i äggen. Låt de ligga tills de fått önskad nyans. Behåll råvaran i lagen om du vill att äggen ska få lite spräcklig struktur.
4. Häll av allt vatten. Låt äggen torka försiktigt.
Storsatsning på påsken i Östermalmshallen:
Till äggfärgning kanske hönsäggen är det mest naturliga valet, men inte nödvändigtvis till maten. Hos vilthandlarna Melanders och B. Andersson i Östermalms saluhall återfinns både hönsägg, kalkonägg, vaktelägg och gåsägg. Utöver att vara en riktig delikatess kan vakteläggen, och även gås- och kalkonäggen, vara en perfekt prydnad på påskbordet utan att behöva färgas, då dessa ägg redan är mönstrade av naturen.
Rom, lax och sill hittas i diskarna hos Åhs fiskaffär, Melanders och Lisa Elmqvist. Lammstek, lammracks och lammytterfilé återfinns hos M Seger, Melanders och Willy Ohlsson. För den som inte lät alla rödbetor gå åt till äggfärgningen är grillade rödbetor, garnerade med chevré, ett perfekt komplement till lammracks.
För chokladälskaren eller den som vill ge ett ordentligt tack till påskgummor och gubbar på Skärtorsdagen finns Betsy Sandberg Choklad behjälplig. Med handgjorda tryfflar, nougat och kola är det förmodligen inte bara barnen som blir nöjda av utbudet. Utöver att erbjuda sina egna högkvalitativa godsaker återfinns även utvalda produkter från andra ledande chocolaterier i Europa. Påsken är en härlig högtid med mycket fokus på pyssel, mat och godis, i Östermalms saluhall erbjuds inspiration och variation i påskutbudet för både stora och små.
Av: Annika Rådlund Källa: Östermalms saluhall
Foto: Richard von Hofsten
Foto: Richard von Hofsten
17 Apr 2019
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Regeringen går vidare med förslaget om gårdsförsäljning av alkohol
Regeringens förslag innebär att:
-
Byggstart för Hotell Polishuset
"Det är en mycket vacker byggnad med stora egenvärden, inte minst dess historia som polishus"
-
Fastfood & Café & Restaurant Expo arrangeras i Stockholm
Nytt för i år är "Flavour Journeys"
-
Var sjunde vågar inte göra sin röst hörd på jobbet
"Tystnadskultur gör att missförhållanden som ekonomiska oegentligheter eller sexuella trakasserier riskerar att inte komma upp till ytan"
-
Wedholms Fisk firar 40 år med gästspel av Johan Jureskog
"Med Johan vill vi gå så långt utanför den vanliga menyn som möjligt"
-
Recept: Mac n’ Cheese Fusion med het vitlök och krispig salvia
Pastarecept med cheddarostcréme
-
Pontus Frithiof at Bro Hof startar vid årsskiftet
"Vi ser detta som en fantastisk möjlighet att skapa en plats som erbjuder en oslagbar upplevelse"