Nuet by Zacapa är ett nytt grepp av kockarna Marion Ringborg och Linn Söderberg. På den här Pop up restaurangen är det inte ett bord för två som gäller, utan ensambord där gästen blir guidad via hörlurar genom middagen.
Gästerna får slå sig ned vid ett varsit litet runt bord, där där ett tänt ljus glimmar och det ligger en mp3-spelare och ett par hörlurar och väntar. Gästerna ombeds efter en stund att ta på sig hörlurarna och starta det förinspelade spåret. Rösten i lurarna är mjuk och melodisk, som på ett avslappningsband. Rösten hälsar välkommen och uppmuntrar till att reflektera över vad de ser och färgerna på bordet. Där ligger en meny och ljusstrimman får det tända ljuset reflekteras i glasen.
Det är kockarna bakom Garba, Marion Ringborg och Linn Söderström, som tagit fram menyn för Nuet. På Garba är Marion kreativt ansvarig köksmästare och den som skapar menyer och rätter och Linn Söderström är administrativ köksmästare och dessertansvarig. Garba är sedan starten hösten 2017 en ambulerande restaurang. Den startade på Galleriet på Sköldungagatan 6 i Stockholm och har sedan dess gästspelat, gjort pop-ups och kört längre samarbeten med till exempel A House och Gamla Riksarkivet.
Istället för en social upplevelse så bygger det här konceptet på den budistiska läran och soul dining, där men ger maten den uppmärksamhet den förtjänar – att man helt enkelt är i nuet.
– Det vanliga är ju att ett restaurangbesök handlar om en social upplevelse, nu har vi gjort något helt annat förklarar Marion Ringborg.
Till rätterna har bartender Michael Hajiyianni, som till vardags arbetar på den trendiga baren Rubys i Köpenhamn, tagit fram drinkar som passar till de tre olika rätterna. Michael kom på nionde plats i World Class och han använde sig av Zacapa för att få fram den mörka tonen i sina drinkar som skulle serveras som antingen aperitifs eller till desserter. Den kunskap han förvärvade under World Class i Berlin har han nu använt sig av i sitt samarbete med Garba för att skapa menyn för NUET by Zacapa.
Nuet Solo dining är motsatsen till senaste årens restaurangtrender med delad mat, delade bord, stressig miljö och dålig akustik. Allt fler lever ensamma men att äta ensam på restaurang är för många fortfarande tabu. Vissa länder har dock kommit längre, i Sydkorea och Japan är det sedan länge socialt accepterat att äta ensam i det offentliga rummet. Det finns till och med ett namn för konceptet, Honbap.
Genom att avsiktligt skapa enskilda ytor för gästen kan de äta middag själv och därmed få en upplevelse utöver det vanliga utan vare sig mobiltelefon eller sällskap. Man menar här att studier har visat på att genom att äta ensam får man en positiv inverkan på din hälsa och ökar din produktivitet samt kreativitet och empati.
– Vår tredje utgåva av Nuet by Zacapa inspireras av buddhistiska munkar som äter tillsammans, men i total tystnad. Detta skärper deras fokus på mat och dryck, säger Maria Vegeberg Gram, Senior Culture & Entertainment Manager på Diageo Reserve.