Svenska Kocklandslagets laguppställning inför Culinary Olympics
20 Mar 2019
– Med starka rekryteringar är vi äntligen ett komplett lag igen efter att några medlemmar valt att lämna efter höstens framgång i VM, säger Fredrik Andersson, Team Manager i Svenska Kocklandslaget.
Totalt består laget av sju kockar och tre konditorer och i slutet på mars gör de sin första gemensamma träning inför OS. Culinary World Olympics 2020 inleds den 14 februari 2020 i Stuttgart och efter fjolårets VM–guld är förväntningarna på laget större än någonsin.
Nyförvärven är Ludwig Tjörnemo, Anton Husa och Anders Isaksson.
– Som lag känns den nya konstellationen helt rätt och nu är hela gänget supertaggade att påbörja träningen, säger Fredrik Andersson.
Ludwig Tjörnemo, var den första att ta plats i laget efter VM. Han börjar nu som kock i laget. Han jobbar till vardags på Operakällarens matsal och har lång yrkeserfarenhet innan dess, bland annat som kock på Restaurant AOC i Köpenhamn och Esperanto i Stockholm. I tävlingssammanhang har han bland annat en tredjeplats i Årets Kock i bagaget.
Anton Husa kommer från Upper house dining i Göteborg och ansluter till laget som konditor. Han har tidigare arbetat på Swedish Taste och Restaurang Somm och har bland annat blivit utsedd till Årets unga kock 2016.
Anders Isaksson blir ny kock i laget. Han har lång yrkeserfarenhet från bland annat Noma i Köpenhamn, Pontus! i Stockholm, Jean-Francois Piege i Paris, Restaurang Jonas i Stockholm, Lilla Ego i Stockholm och han har även jobbat på Sveriges General Konsulat i New York.
Komplett laguppställning för Svenska Kocklandslagets 2019:
Team Manager:
Fredrik Andersson
Team Captain:
Jimmi Eriksson
Kockar:
Anders Karlsson
Daniel Haynes
Henric Herbertsson
Ludwig Tjörnemo
Anders Isaksson
Konditorer:
Kasper Kleihs
Sebastian Pettersson
Anton Husa
En problematik som laget haft historiskt är att attrahera kvinnliga kockar till laget och detta gäller även i år. Innan rekryteringen av de nya medlemmarna drog igång var visionen att den slutgiltiga fördelningen skulle bli så jämn mellan män och kvinnor som möjligt, något som tyvärr varit omöjligt.
– Precis som i förra ansökningsperioden så har vi problem med att få in kvinnor i laget. Den sneda fördelningen i laget jobbar vi aktivt med att justera och det är anledningen till att vi startade Malin Söderströms stipendium för snart två år sedan, säger Fredrik Andersson, Team Manager i Svenska Kocklandslaget.
Malin Söderströms stipendium syftar till att få in fler kvinnliga medlemmar i Svenska Kocklandslaget. Som stipendiat går man in som elev i laget, får ett mentorskap av både Malin Söderström och Fredrik Andersson samt en mängd andra utbildningar från Kocklandslagets sponsorer.
Av: Annika Rådlund Källa och foto: Svenska kocklandslaget
20 Mar 2019
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Regeringen går vidare med förslaget om gårdsförsäljning av alkohol
Regeringens förslag innebär att:
-
Byggstart för Hotell Polishuset
"Det är en mycket vacker byggnad med stora egenvärden, inte minst dess historia som polishus"
-
Fastfood & Café & Restaurant Expo arrangeras i Stockholm
Nytt för i år är "Flavour Journeys"
-
Var sjunde vågar inte göra sin röst hörd på jobbet
"Tystnadskultur gör att missförhållanden som ekonomiska oegentligheter eller sexuella trakasserier riskerar att inte komma upp till ytan"
-
Wedholms Fisk firar 40 år med gästspel av Johan Jureskog
"Med Johan vill vi gå så långt utanför den vanliga menyn som möjligt"
-
Recept: Mac n’ Cheese Fusion med het vitlök och krispig salvia
Pastarecept med cheddarostcréme
-
Pontus Frithiof at Bro Hof startar vid årsskiftet
"Vi ser detta som en fantastisk möjlighet att skapa en plats som erbjuder en oslagbar upplevelse"