Sveriges Bästa Restauranger korade

Närmare 1000 personer jublade när vinnarna presenterades på White Guide Gala i Vinterträdgården på Grand Hôtel i Stockholm den 4 mars. På galan korades årets bästa restauranger i olika kategorier och de största restaurangupplevelserna i landet hyllades. White Guide har bedömt närmare 800 restauranger och 90 barer – av dessa presenteras 507 restauranger och 40 barer i årets upplaga.

Årets bästa restaurang är enligt White Guide 2013 Esperanto, Stockholm. Esperanto vann dessutom servicepriset. Årets Matupplevelse finns i Skåne, på Daniel Berlin Krog i Skåne Tranås. Årets Bar heter Bhoga finns i Göteborg. Bhoga vann dessutom priset som Årets Stjärnskott och Årets Fyrfota Gastronomi. Det nya priset Årets Maritima Gastronomi gick till F12 i Stockholm
– Den svenska gastronomin växer på alla breddar – av de 507 restaurangerna i årets upplaga av White Guide är hela 93 nya och av dem är 72 helt nya restauranger och de övriga gör en comeback. Samtidigt har antalet restaurangerna som presterar på God Klass och Mycket God Klass ökat med hela 30 procent, förklarar Mikael Mölstad, en av grundarna av White Guide.

– I år har vi fått fler mästarklasskrogar än nånsin tidigare i Sverige. Ändå är den största dynamiken ett trappsteg ner – på det vi kallar gastro-bistroer restauranger som lagar strålande mat på riktigt bra råvaror i en mer informell tappning. Det visar att den nya dynamiska matkulturen utvecklas på djupet och bredden, inte bara i spetsen, säger Lars Peder Hedberg, ansvarig utgivare för nya tidningen White PAPER och en av grundarna av White Guide.

På årets White Guide gala på Grand Hotel i Stockholm, korades den KRAV-certifierade restaurangen PM & Vänner i Växjö till Årets Hållbara Gastronomi.  – Det är väldigt hedrande och känns som ett bevis på att vårt arbete kring hållbarhet och ekologi bär frukt och är helt rätt, säger Per Bengtsson, Kreativ Ledare, PM & Vänner. Foto: Sanna Sjöswärd På årets White Guide gala på Grand Hotel i Stockholm, korades den KRAV-certifierade restaurangen PM & Vänner i Växjö till Årets Hållbara Gastronomi.
– Det är väldigt hedrande och känns som ett bevis på att vårt arbete kring hållbarhet och ekologi bär frukt och är helt rätt, säger Per Bengtsson, Kreativ Ledare, PM & Vänner.
Foto: Sanna Sjöswärd

Läs också