Eleverna på Ekbergaskolan i Västerås har tagit fram en helt egen korv, Chillkorven, som nu har serverats på samtliga skolor i Västerås. ”Världens godaste korv!” blev det enhälliga omdömet för korven med klimatsmart griskött från Nibble Lantbruk.
Sven-Erik Johansson på Nibble Lantbruk nappade på Menigos förfrågan om att ta fram en lokal, klimatsmart korv av högsta kvalitet till skolorna i Västerås.
– Det är särskilt viktigt att barnen får bra och näringsriktig mat. Den måste också falla dem i smaken, så därför ville vi att barnen själva skulle ta fram receptet.
Tillsammans med Charkmästaren som skulle tillverka korven och Bo Norrman, chef för restaurangenheten i Västerås Kommun, valde man ut Ekbergaskolan för uppdraget.
– Vi började med att eleverna fick göra studiebesök hos Nibble Lantbruk och Charkmästaren för att se hur grisarna har det och hur tillverkningen går till. De har också fått lära sig om näringslära och vad närproducerat innebär, säger Bo Norrman.
Fick göra studiebesök
Eleverna tog sedan fram idéer på recept. De enades om en kryddig korv på cirka fyra centimeter i diameter, lite mindre än en falukorv.
– Det var ett par tjejer som hade en väldigt bra motivering till storleken. De brukade inte orka två falukorvsskivor och en var för lite. Därför ville de ha en lite mindre korv så man skulle minska på svinnet, berättar Sven-Erik Johansson.
Att Nibble Lantbruk involverades beror på att Menigo ville påverka skolmaten positivt genom en god, hälsosam och närproducerad produkt som skolorna skulle ha råd att köpa in. De hade haft en provsmakning där de smått chockade kunde konstatera att de fem bäst säljande produkterna smakade sämst. Skinkan från Nibble Lantbruk blev bäst i test.
– Tyvärr får ofta pris gå före kvalitet, vilket är beklagansvärt, särskilt när det gäller våra barn som växer och behöver alla näringsämnen de kan få. Våra grisar får till exempel linfrökaka med omega 3 och vi är kvalitets- och klimatcertifierade, vilket jag tycker är betydligt viktigare än en ekologisk certifiering som är lite diffus, säger Sven-Erik Johansson.
Receptet på korven blev efter mycket provsmakande en korv med 70 procent köttinnehåll av både gris och nöt, smaksatt med chili och kryddor som ingefära och kardemumma, grön och röd paprika samt lite ost.
– Eleverna döpte korven till Chillkorv, för att den är cool och det är chili i den. Chillkorven serverades till hela skolan i september tillsammans med ett potatis- och blomkålsmos. Sedan fick alla skolor samt några äldreboenden i Västerås rätten serverad den 11 december. 1,6 ton Chillkorv gick åt, berättar Sven-Erik Johansson.
Han var själv på plats vid båda tillfällena och fick höra elevernas omdömen.
– När Bo Norrman frågade eleverna vad de tyckte om korven skrek de ”Världens godaste!” i kör och sedan frågade han om de ville ha korven fler gånger. ”Varje vecka!”, svarade de, säger Sven-Erik Johansson och skrattar.
Han hoppas att skolledningen väljer att beställa korven och göra det till en återkommande rätt.
– Men eleverna åt lite dåligt av grönsakerna, det borde bli nästa sak för skolan, branschaktörer och samhället att engagera oss i, säger han.
Lokalproducerad mat
Sven-Erik Johansson är mycket nöjd med projektet och ställer sig positiv till fler bra samverkansformer för att kunna erbjuda närodlad och lokalproducerad mat till skolorna.
– Kommunföreträdarna har varit på besök hos oss för att se vad vi gör. Trovärdighet är viktigt för oss och att skapa en upplevelse med rena produkter där djuren mår bra och där vi kan bidra till en ren miljö.
Bo Norrman tycker att Chillkorven blev en succé och tycker att det är glädjande att den fått så stor uppmärksamhet.
– Det är jätteroligt och det tycker eleverna också. De fick också lansera Chillkorven på ICA Maxi Hälla i Västerås där den finns till försäljning och en krona per såld korv går till Ekbergaskolan, avlutar han.
Ekbergas chilli-korv med ”blommigt” potatismos och vitlöksrostade morötter samt ostgratinerad broccoli.
4 portioner.
500 g chill-korv
800 g potatis
200 g blomkål
100 g smör
3 dl mjölk
salt, peppar
4 medelstora morötter
2 msk rapsolja
2 vitlöksklyftor
salt, peppar
½ dl hackad persilja
500 g broccoli
100 g riven ost
salt, peppar
Korven
Skiva korven och stek den gyllenbrun.
”Blommigt” mos
Koka potatisen och blomkålen mjuka i saltat vatten. Slå av vattnet och vispa ihop moset med mjölk, smör , salt och peppar.
Vitlöksrostade morötter
Skala och skiva morötterna. Lägg dem i en ugnsfast form och slå över oljan, pressad vitlök samt salt och peppar.
Rör runt alltihop.
Rosta i ugnen, 200 grader, tills morötterna är mjuka.
Ta ut morötterna och blanda i den hackade persiljan.
Ostgratinerad broccoli
Koka broccolin mjuk i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och lägg broccolin i en ugnsfast form.
Strö över riven ost och gratinera i ugn, 200 grader, tills osten fått färg.
Text: Jenny Marcuson
Foto: Pia Nordlander