Recept: William Wahlroos grillade fisk

Grillad fisk med paprika, rödlök, vitlök rökt paprikapulver och sherryvinäger.
Grillad fisk med paprika, rödlök, vitlök rökt paprikapulver och sherryvinäger.

Restaurang Eden har kastat ut kroken och dragit in sitt mest smakrika koncept hittills – Eden Gone Fishing. Det är en kulinarisk kärleksförklaring till havet, grillen och det enkla som blir det storslagna. Här delar de med sig av tips och ett recept som gör den grillade fisken extra god.

Bakom menyn på Eden står William Wahlroos, tidigare souschef på bland annat Punk Royale.
–Årets meny är tänkt att ta dig med till Medelhavets kustlinjer – fisk, skaldjur och råvaror i
fokus. Det kommer bli jäkligt gott, sa William Wahlroos inför lanseringen av årets sommarmeny.

Han förklarar att det finns en hel del enkla knep man kan ta till för att få ett lyckat resultat, här delar han med sig av några tips.

Kockens grilltips till sommaren:

  1. Torrimma med salt i god tid.
  2. Olja skinnsidan, grilla på het glöd.
  3. Använd kartong eller solfjäder som en fläkt för att kontrollera lågan.
  4. Håll det kort – hög värme kräver snabba vändor.
  5. Avsluta med citron och låt råvaran glänsa.

    Recept – grillad fisk med tillbehör
    Guldsparrid, eller dorad, är ett jättebra val. Pensla den med lite olja och salt och grilla ungefär
    1–2 minuter på varje sida – vänd bara en gång för bästa resultat. Ett tips är att smälta smör i en
    kastrull, lägga i några glödande kolbitar och snabbt lägga på locket. Sila av, så har du ett
    grillat smör som tar smaken till nästa nivå. Ett annat gott tillbehör är piperade, en baskisk
    paprikaröra som är rökig och god.

    Ingredienser:

    2 st röda paprikor
    1 st rödlök
    3 klyftor vitlök, olivolja (till stekning)
    1 msk pimiento de la vera (rökt paprikapulver)
    sherryvinäger (efter smak).

    Gör så här:

    Stek strimlad paprika på hög värme i en het stekpanna med olivolja tills den får ordentligt med färg. Tillsätt sedan strimlad rödlök och fortsätt steka tills allt blivit mjukt och genomstekt. Deglacera pannan med en sherryvinäger och smaka av med salt, svartpeppar och pimiento dela vera (rökt paprikapulver) för en djup, rökig smak.


Foto: Eden Sthlm

Restaurang Eden Sthlm
Restaurang Eden Sthlm

Läs också