Marion Ringborg driver matstudion Studio Marion i Stockholm. Där skapar hon fantastiska matkreationer, tårtor och bröd. Kreativa uppläggningar är ett av hennes signum och hon berättar att hon lägger stort fokus på det konstnärliga uttrycket. Förutom att vara egenföretagare så bloggar hon om mat på Elle och just nu är hon aktuell med sin andra kokbok.
– Att driva en egen studio gör att jag inte behöver kompromissa med min kreativitet.
Marion Ringborg blev ett känt ansikte för många när hon tävlade i Kockarnas kamp i TV4 2019. I Stockholm fick hon stor uppmärksamhet ett par år innan det då hon tillsammans med Linn Söderström startade pop up-restaurangen Garba som sedan blev en permanent krog. Idag är hon egenföretagare och driver Studio Marion.
– Jag har nog alltid tyckt om att laga mat och inte sett det som en talang, det var väldigt självklart hemma hos oss. Jag har fem syskon, så man fick alltid hjälpa till, säger Marion.
Hon berättar att det var hon som brukade göra salladen när familjen lagade mat. Så småningom fick hon upp ögonen för Jamie Oliver på TV och fann därmed nya smaksättningar och hon blev väldigt inspirerad.
– Jag gick hotell- och restaurangprogrammet på gymnasiet och det var för att jag hade svårt i skolan. Så det var inget jag hade planerat utan det var mer en slumpmässig tur att jag hamnade där eftersom det var mitt intresse.
Utbildningen har hon bara positiva minnen ifrån.
– Man gick från att bara sitta i klassrummet till något mer praktiskt och det kändes som att man kunde prestera på ett annat sätt. Efter gymnasiet fick jag jobb direkt. Jag hade praktik sista året på Nordic Light hotel och där fick jag en anställning – och blev jag kvar i 2,5 år, berättar Marion.
På hotellet fick hon lära sig mycket eftersom arbetet var väldigt varierande.
– Jag var mest i köket men jag var även någon period på frukost och bageri på hotellet och även som stekkock. Jag gjorde lite allt möjligt.
Hon breddade sina kunskaper ytterligare efter det.
– Nästa arbete var på en uthyrningsfirma så då var jag överallt, det var julbord, bröllop, skärgårdsrestauranger med mera – det var spretigt. Jag var också och arbetade på Fotografiska via uthyrningsfirman och då fick jag en anställning där och där var jag kvar i två år eller mer.
Det rullade sedan på med Carnegiebryggeriet ett par år när det var nyöppnat, Speceriet på Östermalm och sedan Woodstockholm, som möbelproducenten med samma namn öppnade på Mosebacke Torg.
– Sedan flyttade jag till London. Jag hade sett hur matkulturen och matfilosofin var där för att jag både hade varit på semester där och gjort min praktik där innan. Jag såg upp till matscenen så det var en dröm att få åka dit! Jag jobbade först en sommar på Lions, en enstjärnig krog, sedan var jag på Spring i ett år. Efter det kom jag hem igen, berättar Marion.
Mycket av det hon lärde sig där har präglat hennes fortsatta karriär.
– Jag hade sett upp till London länge, den matfilosofin som är så fokuserad på råvaror, det är estetiskt vackert och vällagat. Det blev en förlängning av det jag redan hade ett intresse för och det jag gillar, råvaror. Men men de har inte lika hårda regler och lagar som vi har i Sverige. De har mycket matfestivaler, event och marknader, man kan göra vad man vill. Där får man verkligen upp ögonen för att man inte behöver vara på en restaurang och arbeta med mat, det finns många andra möjligheter.
Tillsammans med hennes skolkompis Linn öppnade hon sedan restaurangen Garba.
– Det var skönt att vara två när vi startade upp, då kunde vi dela på oss – hon tog det ekonomiska, kommunikation med kunder och så vidare. Hon visste mer om marknadsföring medan jag var mer: ”jag vill bara laga mat, jag har alla kreativa idéer”.
Efter den flygande starten av Garba kom Marion med i TV-tävlingen Kockarnas kamp.
– Jag är inte en tävlingsperson, men det var så kul att vara med i Kockarnas kamp – det var främst att få träffa andra kollegor i branschen. Det var en utmaning att vara med i TV, men det lärde man sig mycket av och det var superkul. Jag kom fyra, men mycket saker var ren och skär tur, säger hon med ett leende.
Hennes första kokbok Snacks, sallad, pasta och dessert gavs ut 2020 av Natur & Kultur.
– Den gjorde jag tillsammans med Linn där uppdelningen var att hon tog det söta och jag det salta. Där bollade vi många idéer och saker vi hade gjort innan och som sagt, vi var två och vi delade på det, så det var som att skriva en halv bok.
Det var som att skriva en halv bok
All erfarenhet som Marion fått under dessa år har format hennes matlagning idag och nu har hennes andra kokbok, Middagar för många, kommit ut.
– Nu var det all utformning, från idé till att skriva allt – och styla. Jag är mån om den visuella matstylingen och så vidare så det blev ett stort projekt. Jag hoppas att få göra det igen, det var jättekul att få skriva en kokbok.
Hon fortsätter att berätta om arbetet med boken:
– Jag ville ha en bok som kändes generös, användbar och inspirerande. Jag vill att den ska vara en självklar bok när man fyller år, när man vill överraska sin man eller man vill överraska sina kompisar. Det kan vara vilken typ av middag som helst, det finns alla möjliga recept i boken för att man ska kunna få ihop en trerättersmiddag med snacks som entré. Det svåraste är att få ihop en variation, att man får med alla delar, att den ska vara användbar. Det måste vara smarta recept, det ska funka och vara inspirerande.
Det svåraste är att få ihop en variation
Namnet Middagar för många är för att det ska gå lätt att anpassa till större sällskap och att det ska finnas något för alla. Marion berättar att hon gärna samlas med vänner och familj.
– Mina syskon bor lite utspridda idag, en del bor utomlands, men när vi väl får till det är vi ett stort gäng.
Hennes mamma har inspirerat henne mycket.
– När jag föddes hade hon precis kommit till Sverige, då levde vi väldigt gambiskt, så svenska fick jag lära mig i skolan. Jag älskar verkligen den gambianska maten, det är en så otrolig matkultur. Man ser inte så mycket afrikansk mat i Sverige, det är en hel värld av mat och det hade varit jättekul att se mer av det här, säger Marion.
Hon gör restaurangbesök då och då för att njuta av andas mat också.
– Det finns så många restauranger jag vill äta på, det är så mycket nytt som har öppnat i Stockholm. Jag har inte hunnit gå på en enda och nu kommer jag inte ihåg vad de heter, men jag har en hel lista med krogar som jag önskar gå på.

Receptet på Endivblad med romescosås och rostad chili av Marion Ringborg hittar du här.
Fakta Marion Ringborg:
Ålder: 35.
Bor: Solna.
Familj: Jag har ett man, barn och hund. Jag väntar mitt andra barn i juni.
Yrke: Kock och egenföretagare.
Driver: Studio Marion.
Utbildning: Hotell och restaurang på Jakobsbergsgymnasiet.
Aktuell med: Boken Middagar för många utgiven av Bonnier Fakta (2025).
Tidigare utgivningar: Snacks, sallad, pasta och dessert (2020).
Det lagar jag helst: Pasta.
Det äter jag helst: Biff och bea.
Det lagar jag helst inte: Vad som helst med banan.
Favoritdryck: Jag gillar ginger ale jättemycket
Godaste desserten: Tiramisu eller creme catalana.
Det här inspirerar mig: Konst inspirerar mig mycket.
Förebild: En kvinnlig kock jag träffade på restaurang Spring i London.
Största matmissen: Vi hade ett event för 95 gäster för någon vecka sedan sen och vi skulle servera löskokta ägg i en av rätterna. Äggen låg i ett värmeskåp och då tappade vi en massa tallrikar så alla ägg gick sönder. Vi krossade alla ägg så vi hade inga ägg att servera till den här menyn där det stod att det skulle vara det. Några ägg klarade sig så vi gjorde en äggkräm i stället. Det var stressigt.
Bästa matminnet: Jag har åt lunch på restaurang Petri när min man fyllde år och det var faktiskt helt fantastiskt.
Arbete: Just nu jobbar vi mycket med företag och gör kurerade event så mycket matstyling i kombination med catering.
Jag hör idag: Ett event i min studio som jag ska hålla i – det ska bli kul. Då ska jag inreda, hålla i en workshop och ja det ska blir jättekul. Nu ska jag köpa blommor och lite fint.
Matstudion: Ligger på Upplandsgatan vid Odenplan.
Vad gör du om fem år: Jag har aldrig tänkt på det, jag är så dålig på att planera min framtid. Jag vet knappt vad jag ska göra nästa vecka. Jag hoppas att jag är kvar i min studio och att det är en självklar cateringfirma som är mer etablerad. Jag jobbar ännu mer kreativt med mer nischade event och kan ta ut svängarna lite mer, jag älskar det jag gör och det jag är i nu, det vill jag fortsätta med men att det fortsätter vara mer stabilt.
Vad hoppas du på i år: Jag hoppas att jag ska kunna anställa en till och så hoppas jag på att få göra en massa roliga kreativa jobb som kommer i min väg.
Hur är det att vara egenföretagare: Jag har studion själv. På ett sätt är det alldeles underbart och ibland fruktansvärt för att det inte finns någon att luta sig på. Ibland är det för mycket. Jag har en anställd och jag känner såklart mycket ansvar och så där, men på det hela är det underbart att ha den möjligheten att kunna lära sig mycket hela tiden. Man får vara glad när det händer positiva saker, att vara egenföretagare är kul men påfrestande ibland. Det här är mitt tredje år så det är 2,5 år.
Instagram: @studiomariion
Blogg: marionringborg.elle.se