White Guide 2014 – Nu är Sveriges bästa restauranger korade

Över 1000 personer jublade när vinnarna presenterades på White Guide Gala i Vinterträdgården på Grand Hôtel i Stockholm  den 3 mars. På galan korades årets bästa restauranger i olika  kategorier och de största restaurangupplevelserna i landet hyllades. Av närmare 800 testade restauranger presenterar vi i år 589 restauranger i årets upplaga av White Guide. Fler än någonsin.

Årets bästa restaurang är enligt White Guide 2014 Esperanto, Stockholm.  Årets Matupplevelse finns också i Stockholm, Oaxen Krog.  Lilla Ego i Stockholm blev Årets Stjärnskott. Ölbaren i Åre fick två priser: Årets Marina Gastronomi och Årets Värt en Resa.

– Den svenska gastronomin växer på alla breddar – i år presenterar vi därför fler restauranger än någonsin – 589. Av dem är 99 nya i White Guide och de flesta av dem är också helt nya krogetableringar. Mycket händer i storstäderna, men det puttrar i allt fler grytor ute i landet också, förklarar Mikael Mölstad, redaktionschef och en av grundarna av White Guide.

– Hela restaurangkulturen håller på att svänga – från finkrogen och representationsätandet till mer informella mötesplatser för de verkligt matintresserade. Det skapar helt nya mönster, även i själva gastronomin, där det nya nordiska köket verkar sjunga på sista versen. I White PAPER avslöjar vi vad som kommer härnäst, säger Lars Peder Hedberg, ansvarig utgivare för White Paper och en av grundarna av White Guide.

– Det är fantastiskt att intresset för White Guide växer så mycket för varje år, det visar att vi gör ett viktigt jobb, men också på att restauranglivet är mer populärt än någonsin. När vi nu satsar än mer på White Guide i digital form har vi möjlighet att ännu snabbare spegla det dynamiska svenska kroglivet, säger Thorbjörn Östman, en av delägarna i White Guide.

www.whiteguide.se

White Guide är helt fristående och oberoende. I White Guide 2014 presenteras närmare 600 noggrant utvalda restauranger i olika kategorier och prisklasser. Helt enkelt det bästa i Sverige just nu.  White Guide skapades 2004 genom en sammanslagning av de två främsta restaurangguiderna Gourmet 199 Bord (första utgåva 1988) och Vägarnas Bästa (första utgåva 1985). White Guide är den enda restaurangguiden i Sverige som utvärderar hela den svenska restaurangscenen.

Ölbaren i Åre fick ta emot priset ”Värt en resa” delades ut av Sverigeflyg och White Guide på White Guide Galan. Priset gick till Ölbaren i Åre för deras kombination av det bästa från havet och närområdet.

Läs också