Från saltstänkta Smögen till förstaplatsen i Sveriges största matlagningstävling. 23-åriga Linnea Jarnrot kammade för några dagar sedan hem titeln Sveriges mästerkock 2025 i TV4. Med skarp fingertoppskänsla för havets råvaror och ett modernt sätt att laga fisk imponerade hon stort på juryn. Nu får hon ge ut sin allra första kokbok.
Årets vinnare av Sveriges mästerkock, Linnea Jarnrot från Smögen, imponerade med sin känsla för fisk och skaldjur och sin förmåga att skapa rätter där havet alltid spelar huvudrollen. Linnea hämtar sin inspiration från uppväxten vid västkusten, men också från resor och möten med andra matkulturer. Hennes matlagning beskriver hon som lekfull, tillgänglig och fylld av glädje, och alltid med havet som utgångspunkt.
– Fisk och skaldjur är inte mer komplicerat än köttfärs eller kyckling. Det handlar mest om att våga tänka lite nytt kring hur man tillagar det. I den här boken visar jag mina favoriter på ett rakt och avslappnat sätt. Inga krångliga namn, inga fiskezoner eller överdrivet avancerade tekniker. Bara schysst matlagning med råvaror du faktiskt kan hitta i en vanlig mataffär med en okej fiskdisk. Inga märkliga specialingredienser – bara mat du blir sugen på att laga. Och äta, säger Linnea Jarnrot.
I sin debutbok Fisk & skaldjur – Från stekt sill till löjromstacos bjuder Linnea på allt från enkla vardagsräddare till rätter som är extra allt och visar att sjömat kan vara både lättlagat, inspirerande och riktigt lyxigt – utan krångel. Några exempel på på recept som hon delar med sig av är; torsk med äggsås och löjromstacos, pasta vongole och pimpade fiskbullar, smörgåstårta och friterade ostron. Bokkontraketet hos Norstedts är en del av vinsten.
– Jag är verkligen så glad över att få ge ut min första kokbok. Det känns otroligt stort och jag hoppas att fler kommer våga laga lite mer fisk tack vare den, säger Linnea Jarnrot.

Linnea Jarnrot
Ålder: 23 år
Aktuell med: Vinnare av Sveriges mästerkock 2025 och kokboken Fisk & skaldjur – Från stekt sill till löjromstacos utgiven av Norstedts förlag.
Arbetar: Efter programmet jobbar hon som kock hos stjärnkrögaren Niklas Ekstedt på Hillenberg by Ekstedts och har tidigare arbetat hos stjärnkrögaren Thomas Sjögren och hans restaurang Skärets krog och på Restaurang Sjöö på Hällnäs.