VM för kocklandslag i Luxemburg invigdes den 21 november. Under tävlingsveckan har de sju svenska lagen tagit hem ett flertal guldmedaljer och idag meddelades vilka lag som tog hem slutsegern med flest domarpoäng. Fazer Culinary Team vann klassen för storkök och kan nu titulera sig världsmästare.
Fazer Culinary Team vann guld i söndagens VM-deltävling i Luxemburg. Fazer tävlade mot andra lag i storköksklassen från Sverige, Danmark, Italien, Schweiz, Luxemburg, Tyskland, Thailand, Rumänien och Österrike.
– Nu har vi åter igen visat att Sveriges kockar håller världsklass även i storkök, säger Kurt Weid, coach för Fazer Culinary Team. Det här är mat alla kan njuta av, något som detta lag kan bidra till på Fazers alla restauranger ute i landet.
azer Culinary Team är experter på lunch och till vardags är de matinspiratörer och mentorer för Fazer Food Services kockar. De utvecklar restauranger, nya menyer och arbetssätt. Inte minst är de själva dedikerade lunchkockar. Laget tävlade för första gången i OS i Erfurt 2013 och kom då på en delad fjärde plats.
Lunchen som storköksklassen tävlar med lagas för 150 personer, innehåller en soppa, två varmrätter (kött/fisk), en vegetarisk rätt, två fyllnadstillbehör, två grönsakstillbehör, salladsbuffé och en dessert och får kosta högst 5 euro per portion att tillaga.
– Att laga mat till 150 personer är en utmaning, inte bara på tävling som nu under VM men även i vardagen. Men vi har fördelen att vi kan träna varje dag på våra egna restauranger, något som bidragit till att vi kommit så här långt, säger Joachim Mueller, lagledare för Fazer Culinary team Sweden.