Sveriges bästa charkuterier till årets julbord

Chark SM är avgjord - detta är landets bästa julskinka, prinskorv, julkorv, sylta, leverpastej och köttbullar 
Handlagd pressylta från Jakobsdals Charkuteri fick stämpeln Guld Svensk Mästare.
Handlagd pressylta från Jakobsdals Charkuteri fick stämpeln Guld Svensk Mästare.

Charkuterier är ett självklart inslag på det svenska julbordet. Julskinkan är storfavoriten, men även prinskorv, julkorv, sylta, leverpastej och köttbullar har en given plats. Nu har Chark- SM avgjorts och guldstämplar har delats ut till producenter över hela Sverige.


Bland Sveriges bästa julcharkuterier hittas bland annat julskinka från Björk & Co, som för andra året i rad  fått guld för Sveriges bästa skinka, köttbullar från HK Scan och ekologiska prinskorvar från MälarChark. De har alla fått en guldstämpel för sin höga kvalitet och dessutom korats till Svenska Mästare i senaste Chark-SM.

Vartannat år arrangeras Chark-SM där en kunnig domarpanel bedömer kvaliteten på hundratals svenska charkuterier. De charkuterier som är helt felfria belönas med en guldstämpel och bland dem utses en Svensk Mästare i varje klass.

Bland senaste Chark-SMs guldstämplar återfinns flera julcharkuterier. Sveriges bästa julskinka tillverkas av Björk & Co. Svenska Mästare är också Jakobsdals Charkuteris handlagda pressylta, MälarCharks ekologiska prinskorvar, HK Scans lökkorv och Mamma Scans köttbullar. Nedan finns de julcharkuterier som fått guldstämpel för sin felfria kvalitet i senaste Chark-SM. Många av charkuterierna finns att köpa i hela Sverige medan andra bara säljs i vissa delar av landet.

Chark-SM är Sveriges största kvalitetstävling för svensktillverkade livsmedel. Senaste Chark-SM hölls den 27 oktober 2016 och nästa arrangeras den 8 november 2018.

Sveriges bästa julcharkuterier:

Julskinka, kokt

Björk & Co
Guld Svensk Mästare

Julskinka Kokt
Eriksons Chark
Guld

Alviksgården kokta julskinka
Nyhléns Hugosons chark
Guld

 
Köttbullar

Mamma Scan
HK Scan
Guld Svensk Mästare

Svenska favoriter KöttbullarKonsum Värmland Charkuteri
Guld

Nötköttbulle
Svenska Hamburgare
Guld

Små fina kalkonköttbullar
Ingelsta kalkon
Guld

 
Prinskorv
Ekologisk Prinskorv
MälarChark
Guld Svensk Mästare

Prinskorv
Korvdelikatessen i Göteborg
Guld

Prinskorv
SP Chark
Guld

Prinskorv
Stens Chark Åseda
Guld

 
Julkorv
Färskkorv med julsmak
Signal & Andersson Charkuterifabrik
Guld

Köttkorv-julkorv
Vildmarksgymnasiet
Guld

Lökkorv

HK Scan
Guld Svensk Mästare

Lammhults Lökkorv
Ello i Lammhult
Guld

Lökkorv
Korvpojkarna
Guld

Lökkorv 
Korvpojkarna
Guld

 Sylta
Handlagd pressylta
Jakobsdals Charkuteri
Guld Svensk Mästare

Lammhults Kalvsylta
Ello i Lammhult
Guld

Lammhults Sylta
Ello i Lammhult
Guld

Kalvsylta
Heberleins i Båstad
Guld

Ingelstasylta
Ingelsta Kalkon
Guld

 Pastej
Deli gräddleverpastej,
HK Scan
Guld

Lever pastej
Snapphane Chark AB
Guld

Bakad pastej
Vaggeryds Chark
Guld

Ekologisk Pastej skivbar
Atria Scandinavia
Guld

Rostbiff
Helmut Walch Charkuteri
Guld

Rostbiff sous vide
Signal & Andersson Charkuterifabrik
Guld

Lammrostbiff

Direkt Chark
Guld


Chark-SM är Sveriges största kvalitetstävling för svensktillverkade livsmedel. Det är också ett av livsmedelssveriges största samlingsplatser, det räknas som kött- och charkbranschens viktigaste evenemang och har som syfte att bidra till kvalitetsutveckling och att vägleda konsumenten om vad som är bra charkuterier. Arrangemanget, som startade 2001, anordnas vartannat år och avgörs i 16 olika klasser. Charkuterierna blindtestas enligt strikta kvalitetskrav av en oberoende och kvalificerad jury med stor charkkompetens. Chark-SM arrangeras av RISE Research Institutes of Sweden. Förra Chark-SM hölls 27 oktober 2016 och nästa hålls den 8 november 2018 i Göteborg.
 
 www.charksm.se

Av: Annika Rådlund Källa: Chark SM
Foto;  Faramarz Gosheh

Läs också