Scans senaste julundersökning visar att julskinkan är svenska folkets favorit på julbordet. Köttbullar och inlagd sill kommer på andra och tredje plats.
– Julskinkan har länge varit en storfavorit bland svenskarna. Den har i stort sett blivit en symbol för det svenska julbordet och den ser inte ut att vara hotad av någon annan maträtt. När man bara får välja en rätt hamnar även då julskinkan överlägset i topp, säger Christina Wennerbo, produktchef på Scan.
74 procent tycker att det är viktigt att julskinkan är av svenskt ursprung. Det är en ökning med fem procent jämfört med förra undersökningen för tre år sedan. Däremot ser man en minskning med fyra procent på vikten av att skinkan är ekologisk. Undersökningen genomfördes under perioden 28 nov–22 dec 2011. Respondenterna bestod av en internetpanel med 526 svenskar från hela landet från 15 år och uppåt.
Topplista Svenskarnas julbordsfavoriter
1. Julskinka, 78 %
2. Köttbullar, 58 %
3. Inlagd sill, 54 %
4. Janssons frestelse, 49 %
5. Prinskorv, 44 %
6. Lax, 43 %
7. Ägg, 39 %
8. Ost, 34 %
9. Revbensspjäll, 28 %
10. Gröt, 28 %