Nyligen utsågs Årets krog på Restauranggalan och Gastrologik tog hem den prestigefulla utmärkelsen i hård konkurrens. Juryns motivering löd:
”Årets Krog har under kort tid blivit omskriven, hyllad och fullbokad. Att på detta sätt ha modet att bryta ny mark för ett eget koncept utan tidigare krögarerfarenhet tjänar som en inspiration för hela branschen. Genom att driva jakten på den perfekta råvaran till sin spets, och genom att så tydligt kommunicera sin strävan, har krögarna skapat en restaurang som det alltid är intressant att vända tillbaka till. Här sätts yrkeskunskaperna i både kök och matsal på hårda prov varje kväll – precis som de vill de ha det. Nästa generations krögare är här: Jacob Holmström och Anton Bjuhr på Gastrologik.”
– Vi var på Restauranggalan för ett år sedan då hade vi haft öppet i en vecka och nu står vi här, helt fantastiskt, kommenterar Jacob Holmström utmärkelsen.
– Det handlar om att ta hänsyn till och respektera råvaran. Det är vårt framgångskoncept, säger hans kompanjon Anton Bjuhr.
En bra restaurang är ett samspel mellan kök och servis, mellan maten och gästerna, mellan lokalen och inredningen, mellan medvetenhet och omedvetenhet och mellan logik och gastronomi. Det menar Jacob Holmström och Anton Bjuhr, grundare av Gastrologik.
”På Gastrologik försöker vi hela tiden vara i framkant. Vi vill inte låsa oss vid ett fåtal leverantörer eller en förutbestämd meny utan drivs istället av att överaska, både när det gäller mat och dryck. Hos oss är det utbudet, inte efterfrågan, som styr valet av råvaror, de råvaror som är bäst just för stunden. Varje gäst är unik och varje måltid på Gastrologik är unik. Logiskt”, menar Jacob Holmström.