När den prestigefyllda matlagningsregattan San Pellegrino Cooking Cup går av stapeln för tolfte året i Venedig den 24 juni, är det Halmstadskocken Jacob Holmström från Restaurang Gastrologik i Stockholm som representerar Sverige.
– Vi fortsätter att engagera oss i svensk gastronomi genom att satsa på att hjälpa unga talanger att nå ut internationellt. Jacob Holmström är en av Sveriges absolut hetaste kockar just nu, så det känns lovande att det är just han som ska försvara vår titel, säger Johan Eklöf på San Pellegrino Sverige.
De tävlande kockarna ska laga 160 portioner av sin tävlingsrätt till en bankett på fredagen för att sedan tävla ombord på båten under regattan på lördagen med en annan rätt baserad på råvaror som är hemliga fram till kvällen innan regattan. Jacob Holmströms signaturrätt består av rå och rimmad lax med en emulsion av olja på rökta laxfenor tillsammans med granskott och rädisor.
– Visserligen har jag seglat någon gång förut, men jag har aldrig lagat mat professionellt ombord på en båt så det blir en kul utmaning. Det passar mig väldigt bra att man först kvällen innan får veta vilka råvaror som ska tillagas, det är så jag jobbar på min egen restaurang. Min filosofi är att lyssna på råvaran och jobba kreativt utifrån råvarans förutsättningar, säger Jacob Holmström.
Jacob Holmström har tidigare arbetat på tvåstjärniga Bagatelle i Olso, trestjärniga L’Astrance i Paris och tvåstjärniga Restaurang Mathias Dahlgren i Stockholm innan han förra året tillsammans med Anton Bjuhr startade den lovordade restaurangen Gastrologik i Stockholm. Gastrologik har uppmärksammats inte minst för att restaurangen saknar fasta menyer och i stället skapar rätter utifrån de bästa råvarorna för dagen.
Tävlingsrätterna bedöms för smak, presentation och matchning av vin och vatten inför en matjury med internationella toppkockar.