Restaurang AG behåller sin position som Sveriges Köttkrog 2013

Vinnare i Sveriges Köttkrog 2013 är restaurang AG. Från vänster: jurymedlem Björn Svensson, jurymedlem Håkan Fällman, vinnare Klas Ljungquist och Johan Jureskog samt jurymedlem Michel Jamais. Foto: Håkan Nyberg Vinnare i Sveriges Köttkrog 2013 är restaurang AG. Från vänster: jurymedlem Björn Svensson, jurymedlem Håkan Fällman, vinnare Klas Ljungquist och Johan Jureskog samt jurymedlem Michel Jamais. Foto: Håkan Nyberg

Sveriges Köttkrog 2013 är utsedd och det är Restaurang AG som behåller sin position som Sveriges Köttkrog 2013 för andra året i rad. På plats två kommer Djuret följt av Vassa Eggen, Svartengrens och Meet. Sveriges Köttkrog presenteras årligen av det amerikanska vinhuset Beringer.

Samtliga restauranger på årets 10-topplista återfinns i Stockholm med undantag av Meet i Göteborg samt Wallers i Visby. Den välmeriterade juryn till Sveriges Köttkrog består av styckmästaren Håkan Fällman, mat- och dryckesprofilen Michel Jamais samt vinhandlaren och tidigare stjärnkrögaren Björn Svensson.

– Vi har sett ett genomgripande lyft hos de svenska köttkrogarna under det senaste året, säger Michel Jamais som är ordföranden i juryn för Sveriges Köttkrog. Att den generella medvetenheten kring kvalitetskött ökat märks inte minst i menyerna som nu erbjuder fler djurraser, styckdetaljer och tillagningsmetoder. Fler restauranger har även blivit bättre på att ursprungsmärka köttet i menyn vilket vi i juryn anser som en självklar information till gästerna.

Vinnaren till Sveriges Köttkrog, AG på Kungsholmen i Stockholm, drivs av Johan Jureskog och Klas Ljungquist som nu belönas med en studieresa till Napa Valley i Kalifornien. Motiveringen lyder:

”AG belönas med utmärkelsen Sveriges Köttkrog 2013 för sin kompromisslösa inställning till att finna, tillaga och servera världens främsta kött. Under det senaste året har AG gjort ett beundransvärt lyft – från att vara landets bästa köttkrog till att ingå i en internationell toppklass. Kökets omfattande kunskap har flyttats ut i matsalen genom en köttsommelier som både informerar och visualiserar den synnerligen kompletta köttmenyn. Servisen har genomgående hög kunskapsnivå och restaurangens industriella design förstärker den internationella känslan”

Efter ett omfattande arbete kan Sveriges Köttkrog 2013 presentera landets tio främsta köttkrogar där förra årets placering är inom parantes.

1. AG (1)
2. Djuret (2)
3. Vassa Eggen (4)
4. Svartengrens (6)
5. Meet (Göteborg) (7)
6. Grill (5)
7. Zink Grill (8)
8. Wallers (Visby) (ny)
9. Griffins Steakhouse (9)
10. Mäster Anders (ny)

www.sverigeskottkrog.se
www.beringer.com

Läs också