Restaurang Söders Hjärta får nya ägare efter 40 år

Söders Hjärta på Bellmansgatan på Södermalm i Stockholm har en speciell plats i
stadens kulturhistoria och många gästers hjärtan. Sedan starten 1974 har
restaurangen haft en och samma ägare – tills nu.

De nya ägarna har lång erfarenhet av Stockholms krogbransch och deras plan är att fortsätta på det klassiska spåret. Ägarduon består av Niclaes Wallmark, som senast varit restaurangchef på Ugglan Boule & Bar, och Christian Wabnig, som senast varit restaurangansvarig på Kvarnen. Båda har även jobbat länge som framgångsrika bartenders och barchefer, exempelvis blev Niclaes Wallmark utnämnd till Sveriges bästa bartender 1998.

– Vi vill ta hand om Söders Hjärta och allt som restaurangen står för. Det är ju en av
Stockholms och Södermalms mest genuina krogar. Historian som sitter i väggarna ska
behållas för våra stammisar och nästa generation gäster, säger Christian Wabnig, ny krögare
på Söders Hjärtan.

Niclaes Wallmark och Christian Wabnig. Niclaes Wallmark och Christian Wabnig.

Söders Hjärta är exempelvis stället där Eldkvarn bildades, dit ABBA åkte och åt middag då de
var nyss hemkomna från Australien-turnén, där Ivar Lo-Johansson var stammis, dit utländska
nobelpristagare i litteratur åkt för att äta typiskt svenskt och där Kronprinsessan Victoria hängt
med sina kompisar. Framgångsreceptet har varit att inte haka på rådande trender utan hålla
sig till klassisk svensk och fransk husmanskost.

– I Stockholm finns just nu många restauranger med spännande koncept men det är svårt att
hitta riktigt bra kvarterskrogar där man har råd att äta ett par gånger i veckan. Söders Hjärta
kan man komma till både när man vill fira något speciellt och när man inte orkar laga middag,
säger Christian Wabnig.

Även den klassiska baren på Söders Hjärta med dess stora utbud av drinkar kommer att
finnas kvar. Dock med nya drinkar och idéer från de båda bartenderrävarna.

Läs också