Restaurangerna som är med i Guide Michelin 2016

Michelin Guide Nordic 2016 för den nordiska regionen har precis kommit ut och antalet stjärnrestauranger i vår del av världen är fler än någonsin.

Maemo i Oslo och Geranium i Köpenhamn är två nya trestjärniga restauranger i guiden. För Sverige blev det två stjärnor som mest, men för första gången inkluderar Guide Michelin även restauranger utanför Stockholm, Göteborg och Malmö.

– Äntligen trestjärniga restauranger i Norden – wow! Det är kul att hela regionen uppmärksammas i Nordic Guide 2016, landsbygden lever! Stort grattis till alla nya och gamla stjärnor. Tillsammans stärker vi Norden som gastronomisk destination, säger kocken Mathias Dahlgren.

I Sverige delades den första stjärnan i Guide Michelin ut 1984. Se vilka svenska restauranger som har stjärnor i senaste utgåvan (2016) nedan.

Stockholm (2016)
Göteborg (2016)  
Mathias Dahlgren – Matsalen
Bhoga
Frantzén Thörnströms Kök
Oaxen Krog 28+
Esperanto Sjömagasinet
Volt Koka
Gastrologik SK Mat & Människor
Mathias Dahlgren Matbaren Upper House
Operakällaren Järpen (2016)
Ekstedt Fäviken Magasinet
Sushi Sho Öland (2016)
Borgholm
Malmö (2016) Skåne Tranås (2016)
Ambiance à Vindåkra Daniel Berlin
Bloom in the Park Växjö (2016)
Vollmers

 

PM & Vänner

Historien bakom Guide Michelin

Den första guiden kom redan år 1900 på initiativ av däcktillverkaren Michelin. Den delades ut gratis till alla som köpte en bil. På den tiden fanns det cirka 3 000 bilar i hela Frankrike varav 95 procent av bilarna fanns i Paris. Syftet med guiden var att få folk att resa ut på landet för att:
1. Slita på däcken så att de behövde köpa nya!
2. Sprida intresset om bilar så att allt fler skulle köpa bilar (och därmed behöva däck)

De första guiderna innehöll matnyttig information om var man kunde tanka (det fanns inte så många mackar på den tiden), hur man bytte däck och glödlampor samt var man kunde äta en bit mat eller sova över.

Det övergripande syftet var/(är fortfarande) således att förenkla resandet – något som fortfarande idag finns kvar i Michelins mission – ”en bättre väg framåt”.

Systemet med stjärnor introducerades under 30-talet.

De åtråvärda stjärnorna
I Guide Michelin betygsätts maten (och bara maten) med stjärnor. Betyg för service, miljö och övriga intryck belönas med korslagda bestick (1 – 5 bestick).
Hotell belönas på samma sätt för sin miljö/komfort med hussymboler i olika storlekar.
Röda bestick och hussymboler ges till särskilt trevliga etablissemang.

– Tre stjärnor i Guide Michelin betyder att en restaurang är ”värd en resa i sig”,
– två stjärnor betyder att restaurangen är ”värd en omväg”,
– medan en stjärna betyder att det är en ”exceptionellt bra restaurang i sin kategori”.

Källa: Guide Michelin http://www.michelin.se/om/guide-michelin

Läs också