Serverar klassiskt julbord med mathantverk
4 Dec 2019
Julmaten görs från grunden eller levereras från lokala producenter på Värmdö med omnejd. Fisk och kött röks i Artipelags eget rökeri och sill samt strömming läggs in av kökets kallskänkor. Pressyltan och slaktarterrinen är hemgjord och osten hämtas från det lokala mejeriet Ostmakeriet.
Det som inte finns på Värmdö hämtas från övriga Sverige.
– julskinkan härstammar från gårdar i Dalsland. Den egengjorda vildsvinskorven, med smak av äpple och timjan, har sitt ursprung i Södermanland och Östergötland. Tjälknölen görs på älg från norra Sverige och kycklingleverpastejen görs på svensk gårdskyckling.
Den söta avslutningen dukas upp av Artipelags bageri och konditori, som nyligen utnämndes till ”Årets konditori” i restaurangguiden White Guide. Och bland sötsakerna och godiset så finns det något för alla – bland annat lingongeléhallon smaksatta med kanelsocker, havtornsmarmelad och självfallet klassisk saffranspannkaka.
Köksmästare Patrik Gullmarsvik lämnar inget åt slumpen och säkrar hög kvalitet in i minsta detalj. Chefskonditor Annie Hesselstad står för det dignande dessertbordet och sommelier Tim Good kompletterar tallrikens smaker med passande öl, viner, snaps och avec.
För att locka ännu fler gäster så får alla de som äter julbord se den pågående utställningen Fornasetti Inside Out Outside In för halva priset. Utsällningen är i bottenvåningen av Artipelag och restaurangen ligger en trappa upp med utsikt över skärgården.
Det klassiska julbordet serveras alla dagar fram till och med söndagen den 22 december. Artipelag arrangerar även en julbordsshow i stora hallen med Cirkus Cirkör.
Av: Annika Rådlund Källa och foto: Jesus Rogelio
4 Dec 2019
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Kryddiga drinkar med Fireball
Firebål, Spicy Sunrise och Fireball Sour
-
Introducerar ett nytt kvällskoncept - traditionellt kinesiskt midnattsnack
"Ambitionen är att inte bara erbjuda utsökt mat, utan också skapa en unik och spännande atmosfär"
-
Topp 10: Hit reser svenskarna på höstlovet
"Det har varit ett högt bokningstryck i år"
-
Estrellas Heta Häxhattar med chili och gräddfil gör comeback
De frasiga barsnacksen är tillbaka
-
Nytt skräckhus i restaurang Fiesta under Halloween på Gröna Lund
"I den zombiesmittade restaurangen Zombiesta förvandlas varje gäst till en del av menyn när de möter kökspersonal som inte bara lagar maten, utan också jagar den"
-
Fanta lanseras med Beetlejuice -design
"Inför Halloween kände vi att det var det perfekta tillfället att skaka om Fanta lite och blanda det bubbliga och färgglada med Beetlejuices läskigheter"
-
Han blir ny vd för Hotel Diplomat
"Det är en spännande och stimulerande utmaning"