Omega3-dosen i svenskarnas blod kommer i helgen att skjuta i höjden. Nu sätter vi nämligen i oss otroliga 3000 ton sill och matjes. Midsommar är här! Midsommarbordets stamgäster utmärker sig med sin enkelhet. Till skillnad från julens och påskens överdåd är sillen, färskpotatisen och gräddfilen en trio som inte kräver mycket sällskap. Men smakvarianterna har blivit modigare.
– Våra tre mest populära sillsorter är fortsatt de klassiska smakerna, inlagd sill, löksill och senapssill. Men vi märker absolut att våra konsumenter är öppna för nya, spännande smaker, säger Eva Berglie, Kommunikationschef på Abba Seafood. Årets smak från Abba är Fläderblom & Citron och sedan tidigare finns till exempel Vodka- & limesill och Havtornssill med rosmarin i vårt sortiment.
Midsommar är matjessillens höjdpunkt. Nu säljs ungefär 80% av totalvolymen. En trend på lite längre sikt är att de krämiga varianterna ökar, även om klara varianter fortfarande totalt sett är störst. Det finns vidare skillnader i preferenser beroende på bland annat ålder och geografi. Yngre föredrar till exempel krämigare varianter, och inlagd sill är mest populär i Stockholm, medan man på Västkusten hellre väljer Löksill.