Stor efterfrågan på ett grönare julbord
17 Dec 2019
Föga förvånande har julskinka, sill och Janssons frestelse fortfarande en stark ställning på julborden, enligt en undersökning som genomförts av Linas Matkasse. Laxen missar topp tre med en hårsmån och därefter kniper köttbullarna femteplatsen.
Trots att de vegetariska alternativen lyser med sin frånvaro i toppskiktet över julfavoriterna uppger närmare hälften att antalet vegetariska alternativ har ökat på deras julbord de senaste åren. Samtidigt vill hela 60 procent se fler vegetariska alternativ på julbordet.
Enligt Livsmedelsverket slänger vi årligen ungefär 19 kilo ätbar mat per person, dessutom hälls ungefär 26 kilo mat och dryck bort i slasken. Bland annat är det ett resultat av att vi köper för mycket mat. I och med att livsmedelsproduktion bland annat orsakar växthusgaser blir matsvinn kostsamt för miljön.
I undersökningen från Linas Matkasse uppger närmare 30 procent att de upplever att det blir mer matsvinn under julhelgen jämfört med vad det blir under en vanlig vecka. En av fyra, eller 25 procent, uppger att de kommer att handla mindre mat till årets julbord än vad de gjort tidigare år. Av dessa svarar drygt 20 procent att det är på grund av att de vill minska matsvinnet.
Julbordsfavoriterna:
Julskinka
Sill
Janssons frestelse
Lax
Köttbullar
Antal svarande i undersökningen: 506 personer
Av: Annika Rådlund Källa och foto: Linas matkasse
17 Dec 2019
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Kryddiga drinkar med Fireball
Firebål, Spicy Sunrise och Fireball Sour
-
Introducerar ett nytt kvällskoncept - traditionellt kinesiskt midnattsnack
"Ambitionen är att inte bara erbjuda utsökt mat, utan också skapa en unik och spännande atmosfär"
-
Topp 10: Hit reser svenskarna på höstlovet
"Det har varit ett högt bokningstryck i år"
-
Estrellas Heta Häxhattar med chili och gräddfil gör comeback
De frasiga barsnacksen är tillbaka
-
Nytt skräckhus i restaurang Fiesta under Halloween på Gröna Lund
"I den zombiesmittade restaurangen Zombiesta förvandlas varje gäst till en del av menyn när de möter kökspersonal som inte bara lagar maten, utan också jagar den"
-
Fanta lanseras med Beetlejuice -design
"Inför Halloween kände vi att det var det perfekta tillfället att skaka om Fanta lite och blanda det bubbliga och färgglada med Beetlejuices läskigheter"
-
Han blir ny vd för Hotel Diplomat
"Det är en spännande och stimulerande utmaning"