Stor efterfrågan på ett grönare julbord
17 Dec 2019
Föga förvånande har julskinka, sill och Janssons frestelse fortfarande en stark ställning på julborden, enligt en undersökning som genomförts av Linas Matkasse. Laxen missar topp tre med en hårsmån och därefter kniper köttbullarna femteplatsen.
Trots att de vegetariska alternativen lyser med sin frånvaro i toppskiktet över julfavoriterna uppger närmare hälften att antalet vegetariska alternativ har ökat på deras julbord de senaste åren. Samtidigt vill hela 60 procent se fler vegetariska alternativ på julbordet.
Enligt Livsmedelsverket slänger vi årligen ungefär 19 kilo ätbar mat per person, dessutom hälls ungefär 26 kilo mat och dryck bort i slasken. Bland annat är det ett resultat av att vi köper för mycket mat. I och med att livsmedelsproduktion bland annat orsakar växthusgaser blir matsvinn kostsamt för miljön.
I undersökningen från Linas Matkasse uppger närmare 30 procent att de upplever att det blir mer matsvinn under julhelgen jämfört med vad det blir under en vanlig vecka. En av fyra, eller 25 procent, uppger att de kommer att handla mindre mat till årets julbord än vad de gjort tidigare år. Av dessa svarar drygt 20 procent att det är på grund av att de vill minska matsvinnet.
Julbordsfavoriterna:
Julskinka
Sill
Janssons frestelse
Lax
Köttbullar
Antal svarande i undersökningen: 506 personer
Av: Annika Rådlund Källa och foto: Linas matkasse
17 Dec 2019
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Regeringen går vidare med förslaget om gårdsförsäljning av alkohol
Regeringens förslag innebär att:
-
Byggstart för Hotell Polishuset
"Det är en mycket vacker byggnad med stora egenvärden, inte minst dess historia som polishus"
-
Fastfood & Café & Restaurant Expo arrangeras i Stockholm
Nytt för i år är "Flavour Journeys"
-
Var sjunde vågar inte göra sin röst hörd på jobbet
"Tystnadskultur gör att missförhållanden som ekonomiska oegentligheter eller sexuella trakasserier riskerar att inte komma upp till ytan"
-
Wedholms Fisk firar 40 år med gästspel av Johan Jureskog
"Med Johan vill vi gå så långt utanför den vanliga menyn som möjligt"
-
Recept: Mac n’ Cheese Fusion med het vitlök och krispig salvia
Pastarecept med cheddarostcréme
-
Pontus Frithiof at Bro Hof startar vid årsskiftet
"Vi ser detta som en fantastisk möjlighet att skapa en plats som erbjuder en oslagbar upplevelse"