Bakprofilen och författaren Emma Brink Rask (@brinkenbakar) har inspirerats av årets trendrapport från Baileys och skapat två recept som passar in på trenderna; Baileys Colada-sticks med ananas och kokos och Pistagekakor med Baileystryffel.
Baileys Treat Report har en lång meritlista när det kommer till att identifiera och upptäcka några av de mest populära trenderna inom bakvärlden.
Emmas två recept som är både och goda och trendiga:
Baileys Colada-sticks med ananas och kokos
Ca 30 stycken
Ananaskaka
100 g smör
100 g vit choklad
1,5 dl strösocker
2 ägg
1,5 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
1 dl fint hackad ananas
Dekor
200 g vit choklad
2 dl riven kokos
Dip
2 dl crème fraiche
0,5 dl florsocker
0,75 dl Baileys Colada
Ev lite gul pastafärg
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader och klä en form, 25×25 cm med bakplåtspapper. Smält smöret och rör sedan ner chokladen där i. Tillsätt socker och rör sedan ner ett ägg i taget. Vänd ner mjöl och salt och till sist den hackade ananasen. Bred ut smeten i formen och grädda i ca 10–15 minuter, kakan ska ha satt sig men inte vara helt genombakad. Låt kakan stå i kylen över natten och skär den sedan i pinnar.
Smält den vita chokladen och doppa pinnarna där i och rulla dem sedan direkt i riven kokos. Vispa crème fraiche och florsocker fluffigt. Vänd ner Baileys Colada och ev lite gul färg. Servera Baileys Colada-sticksen med dippen.
—————————————————————————-
Pistagekakor med Baileystryffel
Ca 10–15 kakor
Pistagekakor
100 g pistagenötter
100 g smör
0,5 dl florsocker
1,5 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
Baileystryffel
200 g mjölkchoklad Ca 33–38%
0,75 dl vispgrädde
0,5 dl Baileys Original
Gör så här:
Lägg alla ingredienser till degen i en mixer och mixa tills du har en fast deg. Plasta in och låt degen vila i kylen i en timme.
Sätt ugnen på 175 grader. Kavla ut degen (enklast mellan två bakplåtspapper) tills den är ca 0,5 cm tjock. Stansa ut runda kakor (ca 5 cm) och lägg på en plåt. Grädda i 8–10 minuter tills de är genombakade och precis börjar få färg.
Finhacka chokladen och lägg den i en bunke. Värm grädde och Baileys tills det börjar ånga och häll det sedan över chokladen. Låt stå i någon minut och rör sedan om till en slät tryffel. Låt den stå framme i rumstemperatur tills den är spritsbar. Lägg tryffeln i en spritspåse med en stjärntyll och spritsa en rund ring på undersidan av hälften av kakorna. Lägg en annan kaka över.