Utmaning för minskat matsvinn

Nu startar Martin & Servera Utmaningen 2013 som fokuserar på att minska matavfallet. Tävlingen är öppen för kunder inom restaurang och storkök och sista anmälningsdag är 15 oktober. Tävlingsperioden pågår till 28 februari och tävlingsbidraget ska vara inlämnat senast den 8 mars 2013. Juryn kommer att bedöma bidragen utifrån kreativitet, systematik och långsiktighet.
Tävlingsbidraget är en skriftlig beskrivning av verksamhetens åtgärder under tävlingsperioden och vad dessa åtgärder åstadkommit. Prissumman är 25 000 kronor för vinnaren i respektive tävlingsklass. Vinstpengarna ska användas för att investera i utbildning, utrustning eller andra åtgärder som på något sätt hjälper till att minska matsvinnet.
Regeringen har satt som mål att matavfallet ska minska med 20 procent till 2015. Och i den nya budgeten får Livsmedelsverket 12 miljoner kronor fördelat över tre år för att minska matsvinnet.
Enligt Livsmedelsverkets beräkningar 2011 slängs, i Sverige, strax under 60 kilo matavfall per person under ett år. Matavfallet är ett problem ur många perspektiv. Miljömässigt för att livsmedelsproduktionen bidrar till stor miljöbelastning och att då producera livsmedel som sedan inte används är självklart inte bra. Etiskt för att vi i västvärlden slänger mat när människor i andra delar av världen inte kan äta sig mätta. Och ekonomiskt för hushåll, kommuner och restaurangföretag. Det är dyrt att slänga.
Mer info och anmälan på www.martinservera.se

Läs också