Den 28 september går Coffee Professionals Cup av stapeln. Då avgörs vem som gör Sveriges bästa kaffe från maskin på Friends Arena i Stockholm. Vinnaren får 50 000 kronor.
– Det är femte året vi arrangerar tävlingen och kaffet som tillreds av våra tävlingsdeltagare har varje år blivit helt fantastiskt, säger Linnea Lind marknadschef på Nestlé Professional som arrangerar Coffee Professionals Cup.
Tävlingen hålls på Friends Arena i Stockholm den 28 september.
De fem tävlande ska tillreda en kopp svart kaffe, en latte, en espresso och en egen kaffedrink. Bidragen bedöms på bland annat smak, teknisk innovation, kreativitet, presentation och kommunikation. Nytt för i år är att man tävlar i ett team om två och bedöms också på samarbetet. Hela tävlingsmomentet kräver stor noggrannhet, kunskap och erfarenhet.
Årets domare: Ida Cederlund, sensoriker på Zoégas (säkerställer smaken på Zoégas kaffe), tvåa i koppnings SM-2012, Ole J Sønstebø, Norsk kaffeinformation, European Coffee Brewing Center och Peter Hallden, konditormästare. Juryordförande i SM för bagare och svensk juryman i EM för bagare.
Syftet med tävlingen är att inspirera till godare automatkaffe. Den som ställer in kaffemaskinerna på arbetsplatsen ansvarar ofta för kaffekvaliteten till betydligt fler kaffedrickare än vad en professionell barista gör. På ett företag med några tusen anställda kan det handla om 10 000 koppar kaffe om dagen.
De maskininställningar som kan påverka kaffesmaken är exempelvis kvarnens malningsgrad, dosering, extraktionstid, syretillsättning och vattentemperatur. Det krävs dessutom olika inställningar för att lyfta unika kaffekaraktärer. Att ställa in maskinen är alltså en komplex och kreativ procedur som kräver att man kan lika mycket om smak som om teknik.
De som ska tävla i årets Coffee Professionals Cup är:
Proffsens tips: Så får du godaste automatkaffet