Den 12 oktober drog Sveriges första SM i tapas igång. Nu är vinnaren utsedd; Nicky Richards från Stockholm som vann över ett hundratal andra tävlande. Han tog hem segern med ett långkok på ren med avokadoröra och friterat tunnbröd. Tapasreceptet imponerade på juryn, tack vare oväntade smaker och perfekt matchning mellan Rioja och Norrland.
Årets förstapris i Tapas-SM är en resa till Rioja, Spanien till ett värdeav 10 000 kr. I priset ingår ett besök på Bodegas Ramón Bilbao.
El ”Ren” Machio
Recept:
650 g renkött
2 gula lökar, hackade
2 vitlöksklyftor, hackade
2 msk rapsolja
3 msk tomatpuré
3 röda thaichili
Lite salt
2 dl Ramón Bilbao Tempranillo
3 dl köttbuljong
2 dl svarta bönor, kokta
Salt och nymalen svartpeppar
Avokadoyoghurt:
2 avokador
3 msk matlagningsyoghurt
3 vitlöksklyftor, rivna
Saft av 1 lime
Grön tabasco
Salt
2 vetetortilla, finstrimlade
2 dl olja till fritering
Salt
Gör så här:
Skär köttet i sju lika stora bitar. Fräs lök och vitlök i olja i en gryta. Tillsätt tomatpuré och hackad chili. Lägg köttet ovanpå löken. Salta, häll på vin och buljong. Sjud under lock tills köttet är mört, cirka 1 timme. Späd eventuellt med lite vatten under tillagningen. Lyft upp köttet och plocka det i mindre bitar. Värm lökröran igen och krydda med salt och peppar. Vänd ned kokta bönor och kött och låt allt bli genomvarmt.
Avokadoyoghurt: Dela avokadorna, gröp ut innanmätet och mosa. Rör ner yoghurt. Tillsätt vitlök och limesaft. Krydda med tabasco och salt. Hetta upp olja i en tjockbottnad kastrull. Lägg försiktigt ned tortillan i oljan och fritera gyllenbrun. Låt rinna av på hushållspapper. Salta lätt och servera med köttet och avokadoröran.