100-årshyllning av Tore Wretman
13 Apr 2016
Tore Wretman drev Riche från 1945 och fram till 1976. Tores tanke om restaurangupplevelsen som helhet där inte bara mat utan även servering, inredning och konst var viktiga, är ett helhetstänk som fortfarande präglar Riche och Teatergrillen.
– Vi har Wretmandagar varje år men i år har vi kraftsamlat extra för skapa en 100-årshyllning värdig en legendar inom svensk gastronomi. I sann Wretmananda kommer hyllningen inte bara märkas i menyn utan i hela upplevelsen på plats, säger restaurangchef Maria Blom.
Tommy Myllymäki har i nära samarbete med Peder Andreasen kökschef på Riche och restaurangchef Maria Blom utformat årets Wretmandagar. Detta har gjorts i samråd med Per Nordlind som tidigare drev Bistro Jarl och som har arbetat under Tore Wretman.
Meny med fokus på det klassiska
Den tid då Tore var verksam på Riche och Teatergrillen tog husmanskosten stor plats i svenskarnas kök men även nya råvaror influerade matlagningen. I årets meny samsas husmanskosten med rätter gjorda av mer exklusiva råvaror.
– Med anledning av 100-årsdagen vill vi i menyn betona det klassiska och visa respekt för rätterna som de en gång i tiden skapades av Tore. Det är sällan man lagar mat på det här sättet nuförtiden och det känns därför extra kul att få möjlighet att göra det, säger Tommy Myllymäki som komponerat menyn tillsammans med Peder Andreasen.
På menyn står bland annat Tores egen favorit, kåldolmar, men också bland annat Sole Albert med vermouthsås, räk- & hummercocktail med Tores klassiker Rhode Island och paradefterrätten Riche Gala.
Upplevelse i matsalen
Under Wretmandagarna är det extra stort fokus på matsalsarbete med flambering och tranchering i matsalarna. Totalt kommer det att rulla fyra flamberingsvagnar på Riche och Teatergrillen under Wretmanveckan. Riche kommer under dessa dagar även prydas av illustrationer av Olle Eksell som tidigare använts på näsdukar som Olle Eksell gjort till Tore Wretman.
Tores favorit lakritsbåten
De många historierna om Tore Wretman och hans kokkonst samlar vi nu i en skrift som kommer ut till årets Wretmandagar. I skriften går vi till botten med historien kring den så populära och ofta misshandlade Toast Skagen, tar reda på vilken cognac som faktiskt passar bäst till Tores favorit lakritsbåten och intervjuar människor från nu och då kring arvet efter Tore.
13 Apr 2016
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
I mars öppnar nyrenoverade Scandic Wallin
"Vi ser verkligen framemot att äntligen få slå upp portarna till detta moderna hotell med mycket centralt läge och goda kommunikationsmöjligheter"
-
Uber Ski lanseras i Sverige
"Med Uber Ski tror vi att vi kan hjälpa dem som vill lägga mindre tid på logistiken och mer tid på allt det roliga under semestern. Vi hoppas tjänsten blir ett uppskattat tillskott under skidsäsongen"
-
Indochine har öppnat på Arlanda
"Indochine är, med sitt asiatiska, inspirerande koncept, ett perfekt komplement till det övriga utbudet på Marknadsplatsen"
-
Max öppnar flagship-restaurang i Köpenhamn
"Restaurangen får ett väl synligt läge där många gående och cyklister passerar varje dag"
-
Hotellet har inrett ett Mellorum
Mellorummet har glammiga detaljer och utlovar flera överraskande inslag. Bland annat kommer...
-
Husmanskosten får en egen dag i kalendern
"Husmanskostens dag har potential att bli en viktig dag"
-
Recept: One Pot Risoni Pomodoro med varm fetaost & bönor
Toppa receptet med detta: