Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Husmanskosten får en egen dag i kalendern

 
Husmanskosten får en egen dag i kalendernPeter Kjellberg, White Guide, Karsten Thurfjell från Gastronomiska Akademin, Louise Wallgren, Sabis och Pontus Frithiof, krögare & initiativtagare tillsammans med Madeleine Brehmer, VD Sabis och Mikael Einarsson, kock & restauratör Chez Jolie. Den 26 februari blir dagen när man hoppas att svenska krogar, storkök, dagligvaruhandeln och hem ska fokusera på den klassiska svenska husmanskosten. Bakom satsningen står bland annat White Guide, Gastronomiska Akademin, Måltidsakademin och ett antal kockar.

Nu får husmanskosten sin egen dag i den svenska kalendern och det är Stockholmsbaserade mat- och serviceföretaget Sabis som ställer sig bakom satsningen att föra det svenska matarvet vidare.

– Svensk husmanskost är ett arv som vi i våra butiker och restauranger förvaltar varje dag, säger Madeleine Brehmer, vd för Sabis AB. Det är god och bra mat oavsett om man lagar den själv eller får den serverad. Husmanskostens dag har potential att bli en viktig dag för hela dagligvarusektorn och vi kommer lyfta fram detta matarv lite extra både i våra restauranger och butiker den här dagen, avslutar hon.

Ett hållbart initiativ
Den klassiska svenska husmanskosten är inte bara uppskattad av många utan också hållbar, baserad på råvaror som är lättillgängliga och som oftast kan produceras på svenska gårdar vilket ger minskat klimatavtryck i form av kortare transporter. En av initiativtagarna till projektet är krögaren Pontus Frithiof som menar att husmanskosten är älskad av många och att intresset för den ökar.

– Det är på tiden att maten som skapat vårt samhälle får den uppmärksamhet den förtjänar. Det är bra både för psykisk och fysisk hälsa att skippa halvfabrikat. Dessutom är det ofta mat som är billig att laga, säger Pontus.


Få fler att laga husmanskost
Även om den är älskad av många finns det en tröskel för många när det gäller att laga den. Det är detta Husmanskostens dag vill ändra på genom att få livsmedelsföretag, handel, offentlig sektor och restauranger att ge den mer uppmärksamhet.

I restaurangköken kan man för det mesta sin husmanskost, men den glöms ibland bort och initiativet syftar till att:

– Utmana allt från sjukhuskök till skolor och krogar på alla nivåer. Är det säkert att den bästa ärtsoppan fås på den finaste krogen?

– Att uppmärksamma alla initiativ och sprida kunskap i våra sociala kanaler med målet att skapa en folkrörelse som är ett alternativ till halvfabrikat och snabbmat.

– Att så många som möjligt i branschen skapar egna aktiviteter kopplade till Husmanskosten dag. (Redan nu har Arla aviserat att man kommer att ha egna aktiviteter kopplade till det aktuella datumet.)



Husmanskostens dag

Husmanskostens dag arrangeras första gången den 26 februari 2025. Initiativtagare är Pontus Frithiof tillsammans med White Guide och Gastronomiska Akademin. Initiativet stöds även av en rad namnkunniga kockar samt Måltidsakademin, LRF, Menigo, Sabis, Arla och Nordrest. Fler aktörer tillkommer löpande.




Av: Annika Rådlund Källa: Sabis
www.husmanskostensdag.se



Taggar

Mat Nyheter Restaurang