Husmanskosten får en egen dag i kalendern
13 Dec 2024
Nu får husmanskosten sin egen dag i den svenska kalendern och det är Stockholmsbaserade mat- och serviceföretaget Sabis som ställer sig bakom satsningen att föra det svenska matarvet vidare.
– Svensk husmanskost är ett arv som vi i våra butiker och restauranger förvaltar varje dag, säger Madeleine Brehmer, vd för Sabis AB. Det är god och bra mat oavsett om man lagar den själv eller får den serverad. Husmanskostens dag har potential att bli en viktig dag för hela dagligvarusektorn och vi kommer lyfta fram detta matarv lite extra både i våra restauranger och butiker den här dagen, avslutar hon.
Ett hållbart initiativ
– Det är på tiden att maten som skapat vårt samhälle får den uppmärksamhet den förtjänar. Det är bra både för psykisk och fysisk hälsa att skippa halvfabrikat. Dessutom är det ofta mat som är billig att laga, säger Pontus.
Få fler att laga husmanskost
I restaurangköken kan man för det mesta sin husmanskost, men den glöms ibland bort och initiativet syftar till att:
– Utmana allt från sjukhuskök till skolor och krogar på alla nivåer. Är det säkert att den bästa ärtsoppan fås på den finaste krogen?
– Att uppmärksamma alla initiativ och sprida kunskap i våra sociala kanaler med målet att skapa en folkrörelse som är ett alternativ till halvfabrikat och snabbmat.
– Att så många som möjligt i branschen skapar egna aktiviteter kopplade till Husmanskosten dag. (Redan nu har Arla aviserat att man kommer att ha egna aktiviteter kopplade till det aktuella datumet.)
Husmanskostens dag
Husmanskostens dag arrangeras första gången den 26 februari 2025. Initiativtagare är Pontus Frithiof tillsammans med White Guide och Gastronomiska Akademin. Initiativet stöds även av en rad namnkunniga kockar samt Måltidsakademin, LRF, Menigo, Sabis, Arla och Nordrest. Fler aktörer tillkommer löpande.
Av: Annika Rådlund Källa: Sabis
www.husmanskostensdag.se
13 Dec 2024
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Hotellet har inrett ett Mellorum
Mellorummet har glammiga detaljer och utlovar flera överraskande inslag. Bland annat kommer...
-
Husmanskosten får en egen dag i kalendern
"Husmanskostens dag har potential att bli en viktig dag"
-
Småföretagare jobbar på trots att de är sjuka
"Det är oroväckande att så många småföretagare inte säkrat upp skydd för sin verksamhet"
-
Topplista: Största hotellprojekten från norr till söder
Byggprojekt för miljarder.
-
Rörstrand utökar serien Swedish Grace Winter
Nya servisdelar för servering under vintern och inför julen
-
Jessie Sommarström och Frida Bäcke skapar årets Nobelrätter
”Jag ser desserten till banketten som ett tillfälle att lyfta fram det som växer vilt i naturen i hopp om att vi blir fler och fler som värnar om den och vill vistas där”
-
Tävlingsgruppen som ska arbeta med Årets Kock 2025 är utsedd
Dessa kockar är med i tävlingsgruppen och tävlingsledningen: