Blåklassade Blå Porten öppnar igen efter år av renovering
3 Dec 2021
– Blå Porten har en speciell plats i många stockholmares hjärtan och måste renoveras enligt gamla metoder, något som kräver både tid och hantverkskunnande, säger Lina Wendel, projektledare på Forsen.
Hösten 2021 nyöppnade Liljevalchs konsthall i Stockholm efter flera års om- och tillbyggnad. Forsen svarade för projektledningen och ett deluppdrag var renoveringen av restaurang Blå Porten, där Forsen ledde projektet hela vägen från bygglovshantering och projektering till besiktning och överlämning till hyresgästen.
– Uppdraget omfattade grundförstärkning, alla ytskikt och trädgården. Vi restaurerade allt som gick att restaurera helt enkelt, säger Lina Wendel.
Blå Porten är blåklassad av Stadsmuseet. Det är den högsta klassen och omfattar bebyggelse som bedöms ha synnerligen höga kulturhistoriska värden.
Hösten 2021 nyöppnade Liljevalchs konsthall i Stockholm efter flera års om- och tillbyggnad. Forsen svarade för projektledningen och ett deluppdrag var renoveringen av restaurang Blå Porten, där Forsen ledde projektet hela vägen från bygglovshantering och projektering till besiktning och överlämning till hyresgästen.
– Uppdraget omfattade grundförstärkning, alla ytskikt och trädgården. Vi restaurerade allt som gick att restaurera helt enkelt, säger Lina Wendel.
Blå Porten är blåklassad av Stadsmuseet. Det är den högsta klassen och omfattar bebyggelse som bedöms ha synnerligen höga kulturhistoriska värden.
– Detta ställer förstås höga krav på renoveringen. Och vårt jobb har skett i nära samarbete med en antikvarie: ytskikt, innertak, material och byggnadstekniska lösningar.
2013 utarbetade Stockholms stad ett vårdprogram för både Liljevalchs och Blå Porten. Där föreskrivs bland annat att de nuvarande funktionerna ska behållas och att både exteriör och interiör ska bevaras.
– Det går med andra ord inte att välja en färdig färg utan målarna har fått prova sig fram tills de hittat en färg som antikvarien sedan har godkänt. Det har blivit många puts- och färgprover och det har varit viktigt att hitta hantverkare som renoverar med respekt för huset. Golvet har fått fem strykningar med en särskild sorts linolja och då har ingen annan kunnat jobba där inne. Samma sak gäller för taket, som en konservator har sett över. Vi har tillämpat gammaldags metoder och det tar tid.
Hon berättar att det har även varit en utmaning att bygga samman den kulturklassade byggnaden med den nya, moderna konsthallen där bageri och restaurangkök ligger. Innergården har också återställts till nära sitt ursprungliga utförande och hyresgästen kunde flytta in före semestern 2021.
– Resultatet blev jättebra. Det är väldigt roligt att arbeta med kulturfastigheter men ställer samtidigt höga krav på att inte förvanska någonting. Och vi har den kunskapen hos oss, säger Lina Wendel.
Hon berättar att det har även varit en utmaning att bygga samman den kulturklassade byggnaden med den nya, moderna konsthallen där bageri och restaurangkök ligger. Innergården har också återställts till nära sitt ursprungliga utförande och hyresgästen kunde flytta in före semestern 2021.
– Resultatet blev jättebra. Det är väldigt roligt att arbeta med kulturfastigheter men ställer samtidigt höga krav på att inte förvanska någonting. Och vi har den kunskapen hos oss, säger Lina Wendel.
Blå portens historia
Original-restaurangen Blå porten från slutet av 1600-talet fanns intill en av de järngrindar som ledde in till kungens jaktpark på Djurgården.1869 fattade bagarstugan eld och restaurangen brann ner till grunden. 1916 togs namnet i bruk igen, denna gång lite längre in på ön. Bredvid då nybyggda Liljevalchs konsthall inrättade krögaren Agnar Meurling en sommarrestaurang med en italienskinspirerad trädgård. En marinblå port murades in som entré för att ge legitimitet till namnet.
1938 tog statliga Sarabolaget över driften, och Blå Porten blev mer folklig. På 60-talet startades sommarklubben “Le discjockey” på Blå porten, som var Stockholms första diskotek. Gästerna fick roa sig och dansa till LP-skivor. Blå Porten i sin nuvarande form grundades av krögaren Peter Schreck som drev restaurangen 1972 till 1996. Sen 2012 är det familjen Sürer i Boqueria Group som bevarar det koncept som Peter Schreck satte.
Av: Annika Rådlund Källa: Forsen och Blå Porten
Foto: Forsen och Wingårdhs arkitekter
1938 tog statliga Sarabolaget över driften, och Blå Porten blev mer folklig. På 60-talet startades sommarklubben “Le discjockey” på Blå porten, som var Stockholms första diskotek. Gästerna fick roa sig och dansa till LP-skivor. Blå Porten i sin nuvarande form grundades av krögaren Peter Schreck som drev restaurangen 1972 till 1996. Sen 2012 är det familjen Sürer i Boqueria Group som bevarar det koncept som Peter Schreck satte.
Av: Annika Rådlund Källa: Forsen och Blå Porten
Foto: Forsen och Wingårdhs arkitekter
3 Dec 2021
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Fabriken by Pontus Frithiof öppnar i Nacka Strand
"Vi är inspirerade av lokalernas industriromantiska charm men vill också bjuda på en upplevelse bortom det förväntade"
-
Hjortviken Country Club öppnar idag
Hotellet satsar på skärmfria hotellrum
-
Strawberry utökar i Danmark
"Hotellet har ett magiskt läge"
-
Mässan FFCR hyllar innovativa produkter i tävlingen Innovation Awards
”Vi är oerhört stolta över att lansera Innovation Awards – en tävling som sätter fokus på framtidens produkter och tjänster"
-
Nordic Seafood Summit arrangeras
Här möts hela sjömatsbranschen för framtidens möjligheter
-
Fem i topp - Mest lästa artiklarna 2024
Detta är de mest klickade artiklarna under året:
-
Max lanserar en hyllad Brooklyn- burgare
"Det här måste vi ta hem till Sverige”