Boksläpp: Historien om Agnar Meurling - kändiskrögare i Stockholm och Åre
27 Dec 2023
Under första halvan av förra seklet ägde och drev Agnar Meurling åtta restauranger och hotell i Stockholm och Åre, bland annat Restaurant Rosenbad, som han startade. Det blev snabbt en mötesplats för politiker, konstnärer och författare. Publicistklubben huserade i lokalerna – och Agnar blev medlem. Han var tidig med att se fjällturismens möjligheter och hans favorithotell Åregården hade många namnkunniga gäster.
Ett av skälen till hans restauranger blev så populärt att han inte brydde sig om kostnaden. Han var källarmästare, inte affärsman. Han ville att restaurangerna skulle vara ombonade och satsade stort på konst. Isaac Grünewald var en av konstnärerna vars verk prydde restaurangerna. Agnar blev även riddare av Vasaorden. Han var en kändis och fick helsidor i dåtidens dagstidningar.
I dag är det få som vet vem Agnar Meurling var. Men han lever kvar genom Tyra och Agnar Meurlings Stiftelse, som han grundade tillsammans med sin hustru. Stiftelsen delar varje år ut stipendier till unga talanger i hotell- och restaurangbranschen, stipendier som gör att de kan utbilda sig på prestigeskolor utomlands.
Den före detta bokhandlaren Lars-Åke Svensson har kartlagt Agnar Meurlings liv och gärning, från det att han som tonåring gick till sjöss tills han 1944 dog som en förmögen man, 65 år gammal. Albin, en av Agnar Meurlings bröder, var farfar till författaren Lars-Åkes livskamrat Karin.
27 Dec 2023
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
I mars öppnar nyrenoverade Scandic Wallin
"Vi ser verkligen framemot att äntligen få slå upp portarna till detta moderna hotell med mycket centralt läge och goda kommunikationsmöjligheter"
-
Uber Ski lanseras i Sverige
"Med Uber Ski tror vi att vi kan hjälpa dem som vill lägga mindre tid på logistiken och mer tid på allt det roliga under semestern. Vi hoppas tjänsten blir ett uppskattat tillskott under skidsäsongen"
-
Indochine har öppnat på Arlanda
"Indochine är, med sitt asiatiska, inspirerande koncept, ett perfekt komplement till det övriga utbudet på Marknadsplatsen"
-
Max öppnar flagship-restaurang i Köpenhamn
"Restaurangen får ett väl synligt läge där många gående och cyklister passerar varje dag"
-
Hotellet har inrett ett Mellorum
Mellorummet har glammiga detaljer och utlovar flera överraskande inslag. Bland annat kommer...
-
Husmanskosten får en egen dag i kalendern
"Husmanskostens dag har potential att bli en viktig dag"
-
Recept: One Pot Risoni Pomodoro med varm fetaost & bönor
Toppa receptet med detta: