Detta är mest populärt på julbordet 2022
24 Nov 2022
– Det är uppenbart att svenskarna vill att julbordet ska domineras av kött och chark i en eller annan form. Jag vet att många konsumenter har det tufft ekonomiskt, men jag hoppas att de ändå är villiga att betala några kronor extra för den höga kvalitet som svenska kött- och charkprodukter håller och alla de goda värden som man får på köpet. Svenska producenter av kött och chark arbetar hårdare än någon annan med kvalitet, djurvälfärd och hållbarhetsfrågor, säger Björn Hellman, vd Livsmedelsföretagen.
Fråga: Vilken av följande rätter är din absoluta favorit på julbordet? (Välj en)
1.Julskinka | 25 %
2.Janssons frestelse | 17 %
3.Lax | 9 %
4.Sill | 9 %
5.Köttbullar | 9 %
6.Revbensspjäll | 4 %
Mest (och minst) populära drycker och desserter
Vad vill svenskarna dricka till julskinkan då? Julmusten är den klara favoriten med julöl och snaps en bra bit efter på plats två och tre.
En av de minst populära dryckerna på julbordet är champagne som man gissningsvis plockar fram till nyår istället.
Vilken juldessert/julgodis är det som gäller?
Klassikern ris à la Malta dominerar även i år med knäck och chokladasken på andra respektive tredje plats.
Julgodiset som flest svenskar säger ”Tack, men nej tack” till är marmeladkulan, följt av marsipan och den enligt många julkonnässörer sorgligt bortglömda äppelklubban.
Foto: Getty Images
24 Nov 2022
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
I mars öppnar nyrenoverade Scandic Wallin
"Vi ser verkligen framemot att äntligen få slå upp portarna till detta moderna hotell med mycket centralt läge och goda kommunikationsmöjligheter"
-
Uber Ski lanseras i Sverige
"Med Uber Ski tror vi att vi kan hjälpa dem som vill lägga mindre tid på logistiken och mer tid på allt det roliga under semestern. Vi hoppas tjänsten blir ett uppskattat tillskott under skidsäsongen"
-
Indochine har öppnat på Arlanda
"Indochine är, med sitt asiatiska, inspirerande koncept, ett perfekt komplement till det övriga utbudet på Marknadsplatsen"
-
Max öppnar flagship-restaurang i Köpenhamn
"Restaurangen får ett väl synligt läge där många gående och cyklister passerar varje dag"
-
Hotellet har inrett ett Mellorum
Mellorummet har glammiga detaljer och utlovar flera överraskande inslag. Bland annat kommer...
-
Husmanskosten får en egen dag i kalendern
"Husmanskostens dag har potential att bli en viktig dag"
-
Recept: One Pot Risoni Pomodoro med varm fetaost & bönor
Toppa receptet med detta: