En svensk bar på listan över de femtio bästa i världen
Tjoget i Hornstull i Stockholm, med sin karaktäristiska bar, firar 5 år på 50 Best Bars.
Tjoget ligger på plats 36 på listan över världens främsta cocktailbarer.
Tjoget öppnades för åtta år sedan och drivs av samma krögare nu som då. På bilden Axel Söderström, Niklas Forslin, Leo Lahti och Hedda Bruce.
6 Nov 2020
50 Best Bars är världens mest prestigefyllda ranking för cocktailbarer och än så länge är det bara en svensk bar som tagit sig in på listan - och det är Tjoget i Hornstull som i år kvalar in på plats 36.
Tjoget öppnades för åtta år sedan och drivs av samma krögare nu som då. Den här kontinuiteten menar Andreas Bergman och Joel Söderbäck är nyckeln till att de är kvar på listan år efter år - och fortfarande inte fått sällskap av någon annan svensk bar. Istället för att som många inom bartender-skrået bryta upp och börja om på ett nytt ställe efter ett par år, har de förfinat sitt koncept och adderat talang som gjort Tjoget ännu bättre. Exempelvis delägaren Simon Åhnberg och barchefen Leo Lahti.
–Under åtta år har Tjoget blivit en väldigt tydlig plats inom vars väggar vi kan utvecklas, göra om, experimentera och vara fria att göra det vi vill. Den här blandningen av kontinuitet och föränderlighet är förmodligen en av de största anledningarna till att vi fortfarande är ensamma svenskar på listan. Det, hårt jobb och att vårt team är så sjukt bra på sina jobb, säger Andreas Bergman, grundare och delägare.
Både framför och bakom sig på listan har Tjoget några av världens mest mytomspunna barer. Gemensamt för dem är att de flesta är utpräglade cocktailbarer, exklusiva platser att enbart dricka cocktails på. Med sitt café, sin cocktailbar, vinbodega, matsal, blandade publik och framåt natten ganska röjiga stämning, är Tjoget en udda fågel i samlingen.
–Vi har alltid varit och vill alltid vara en mötesplats för alla, oavsett ålder, bakgrund och kön. Här ska man kunna uppleva mer än enbart en drink före eller efter något annat. Här kan alla mötas för att umgås, äta, dricka och festa på ett mer avslappnat sätt än hos många av våra internationella kollegor, säger Joel Söderbäck, grundare och delägare.
Av: Annika Rådlund Källa och foto: Tjoget
https://www.worlds50bestbars.com
6 Nov 2020
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Ny sjömatsutbildning lanseras
"Deltagarna får en djupare förståelse för hållbarhet, artkännedom och näringslära, samtidigt som de får praktisk erfarenhet av tillagningstekniker"
-
Så mycket kaffe dricks på jobbet – cheferna toppar listan
Här är topp 5 yrken och roller som konsumerar mest kaffe.
-
Strawberry ska bygga Nordens största flygplatshotell på Arlanda
"Det känns fantastiskt för oss att kunna erbjuda ett fullservice-hotell"
-
Idag lanseras Spenn
"Med Spenn och partnerskapet med Norwegian kommer vi att skapa synergier och mervärde för våra medlemmar och partners på ett sätt som aldrig tidigare har gjorts inom lojalitet"
-
Solvalla tar från årsskiftet över restaurangerna vid arenan
"Framför allt finns det synergier som vi kommer att utnyttja"
-
Pontus Frithiof lanserar en egen te-kollektion
"Vi hoppas att våra gäster ska upptäcka teets många möjligheter"
-
Vildmarkshotellet bygger spa för 40 miljoner
"Vår vision är att skapa en oförglömlig upplevelse där gästerna verkligen känner naturens kraft och närhet"