Jessie Sommarström och Frida Bäcke skapar årets Nobelrätter
6 Dec 2024
På Nobelstiftelsens pressträff berättade Jessie Sommarström och Frida Bäcke om varför de tycker att det är viktigt att välja rätt råvaror och om matens betydelse för klimatet och folkhälsan.
Jessie Sommarströms matfilosofi handlar om att förena hållbarhet och hälsa, hon vill att fler ska förstå sambandet mellan våra matval och de utmaningar välden står inför. Hon vill att det ska reflekteras både i offentliga måltider och vid prestigefyllda tillställningar som en Nobelfest.
–Mat är en av vår tids stora ödesfrågor, säger Jessie Sommarström.
Hon hänvisar till att livsmedelssystemet är en betydande källa till utsläpp globalt och har en stor inverkan på klimatet.
–Det vi lägger på våra tallrikar påverkar inte bara miljön, utan också folkhälsan. Som kock vill jag visa att det går att laga god mat med ansvar.
Jessie Sommarström är den som ansvarar för att skapa förrätt och varmrätt till årets bankett.
En av komponenterna i årets huvudrätt är en kulturgröt på svenskt spannmål. Med denna vill Jessie lyfta fram vikten av fullkorn samt visa att det går att skapa en festmeny på råvaror som nästan alla har råd med.
–Bristen på fullkorn är en av de stora matrelaterade orsakerna till ohälsa i Sverige. Vi behöver alla äta mycket mer fullkorn för att må bra. Det är näringsrikt, gott och mättande.
Frida Bäcke gör årets dessert. En av ingredienserna är äpple.
–Äpple är en fantastisk råvara, inte minst för att den är en av få svenska råvaror som
är i säsong året runt. I år har vi också haft ett riktigt bra äppelår vilket gör valet extra kul, tycker Frida Bäcke.
Hon berättar att med en uppväxt i Dalarna har hon fått lära sig att ta vara på det som finns i naturen. Hon betonar att hon vill måna om det som finns nära, både det vi kan plocka och det som växer vilt i skogen, inte minst så att nästa generation får med sig den kunskapen.
–Jag ser desserten till banketten som ett tillfälle att lyfta fram det som växer vilt i naturen i hopp om att vi blir fler och fler som värnar om den och vill vistas där, säger Frida Bäcke.
Det blir inte bara mat under kvällen. Till de olika rätterna serveras även dryck.
–Drycken som serveras till menyn på Nobelbanketten går hand i hand med måltiden, säger Ulrika Karlsson som ingår i Nobelstiftelsens gastronomiska råd och har en rådgivande roll kopplat till dryckesvalen på banketten.
Hållbarhet och det hantverksmässiga står i fokus när dryckerna väljs ut. Så även detta år.
–Årets viner känns väldigt spännande med hög höjd och kvalitet, säger Ulrika Karlsson.
Menyn och alla ingredienser avslöjas först när alla gäster har satt sig till bords kl. 19.00 den 10 december.
6 Dec 2024
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Småföretagare jobbar på trots att de är sjuka
"Det är oroväckande att så många småföretagare inte säkrat upp skydd för sin verksamhet"
-
Topplista: Största hotellprojekten från norr till söder
Byggprojekt för miljarder.
-
Jessie Sommarström och Frida Bäcke skapar årets Nobelrätter
”Jag ser desserten till banketten som ett tillfälle att lyfta fram det som växer vilt i naturen i hopp om att vi blir fler och fler som värnar om den och vill vistas där”
-
Tävlingsgruppen som ska arbeta med Årets Kock 2025 är utsedd
Dessa kockar är med i tävlingsgruppen och tävlingsledningen:
-
Max lanserar bankettmeny med Kalix löjrom
"Med fokus på svenska smaker och fina råvaror har vi tagit fram något utöver det vanliga"
-
Färre äter lunch på restaurang
Här äts lunchen enligt en ny undersökning:
-
Människor som bakar mår bättre
Ny rapport visar fördelarna med att baka och vad som är mest populärt