Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Jessie Sommarström och Frida Bäcke skapar årets Nobelrätter

 
Jessie Sommarström och Frida Bäcke skapar årets NobelrätterKonditorn Frida Bäcke och kocken Jessie Sommarström skapar årets nobelmiddag. I år är det en ny duo som skapar maten och desserten till Nobelpristagarna på årets bankett, nämligen kocken Jessie Sommarström och konditorn Frida Bäcke.

 På Nobelstiftelsens pressträff berättade Jessie Sommarström och Frida Bäcke om varför de tycker att det är viktigt att välja rätt råvaror och om matens betydelse för klimatet och folkhälsan.

Jessie Sommarströms matfilosofi handlar om att förena hållbarhet och hälsa, hon vill att fler ska förstå sambandet mellan våra matval och de utmaningar välden står inför. Hon vill att det ska reflekteras både i offentliga måltider och vid prestigefyllda tillställningar som en Nobelfest.

–Mat är en av vår tids stora ödesfrågor, säger Jessie Sommarström.
Hon hänvisar till att livsmedelssystemet är en betydande källa till utsläpp globalt och har en stor inverkan på klimatet.
–Det vi lägger på våra tallrikar påverkar inte bara miljön, utan också folkhälsan. Som kock vill jag visa att det går att laga god mat med ansvar.

Jessie Sommarström är den som ansvarar för att skapa förrätt och varmrätt till årets bankett.

En av komponenterna i årets huvudrätt är en kulturgröt på svenskt spannmål. Med denna vill Jessie lyfta fram vikten av fullkorn samt visa att det går att skapa en festmeny på råvaror som nästan alla har råd med.

–Bristen på fullkorn är en av de stora matrelaterade orsakerna till ohälsa i Sverige. Vi behöver alla äta mycket mer fullkorn för att må bra. Det är näringsrikt, gott och mättande.

Frida Bäcke gör årets dessert. En av ingredienserna är äpple.

–Äpple är en fantastisk råvara, inte minst för att den är en av få svenska råvaror som
är i säsong året runt. I år har vi också haft ett riktigt bra äppelår vilket gör valet extra kul, tycker Frida Bäcke. 

Hon berättar att med en uppväxt i Dalarna har hon fått lära sig att ta vara på det som finns i naturen. Hon betonar att hon vill måna om det som finns nära, både det vi kan plocka och det som växer vilt i skogen, inte minst så att nästa generation får med sig den kunskapen.

–Jag ser desserten till banketten som ett tillfälle att lyfta fram det som växer vilt i naturen i hopp om att vi blir fler och fler som värnar om den och vill vistas där, säger Frida Bäcke.

Det blir inte bara mat under kvällen. Till de olika rätterna serveras även dryck.

–Drycken som serveras till menyn på Nobelbanketten går hand i hand med måltiden, säger Ulrika Karlsson som ingår i Nobelstiftelsens gastronomiska råd och har en rådgivande roll kopplat till dryckesvalen på banketten. 

Hållbarhet och det hantverksmässiga står i fokus när dryckerna väljs ut. Så även detta år. 

–Årets viner känns väldigt spännande med hög höjd och kvalitet, säger Ulrika Karlsson.



Menyn och alla ingredienser avslöjas först när alla gäster har satt sig till bords kl. 19.00 den 10 december.



Av: Annika Rådlund Källa och foto: Nobelstiftelsen

 
 

 

 

Relaterade artiklar

Tidningen

Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.

Läs mer