Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Kafferapporten 2024: Så mycket kaffe dricker vi

 
Kafferapporten 2024: Så mycket kaffe dricker viKafferosteriet Löfbergs presenterar nu den första upplagan av Kafferapporten. En omfattande kartläggning av svenskarnas kaffevanor, som sträcker sig från Skåne till Norrbotten. Över 3 000 svenskar har intervjuats.

Kafferapporten är en omfattande rapport om svenskarnas kaffevanor och är först i sin storlek. Löfbergs hoppas genom rapporten få ännu bättre förståelse för svenskarnas kaffevanor.
  • Rpporten visar bland annat att:
  • 4 av 5 svenskar dricker kaffe regelbundet.
  • Bryggkaffet är ohotad etta: 72 procent dricker oftast det.
  • Morgonkoppen är favoriten: 2 av 3 svarar att det är den viktigaste koppen
  • Svenskarna gör tidig kaffedebut: 1 av 5 började dricka kaffe när de är 14 år eller yngre. 
  • Mamma lär oss dricka kaffe. På frågan ”Vem lärde dig dricka kaffe?” svarar 24 procent mamma vilket placerar mammorna i topp.
  • Utan kaffe, inget fika


Få drycker har en lika stark position hos svenskarna som kaffe. Kafferapporten 2024 visar till och med hundraprocentigt kaffedrickande i vissa åldrar. Henrik Scander, lektor vid Restaurang- och hotellhögskolan i Grythyttan, som är intervjuad i rapporten bekräftar kaffets starka position.

– Vi studerar just nu det svenska fikafenomenet och vilken roll kaffet spelar i fikastunden. Där kan vi se att kaffe är det de allra flesta associerar med fika. Utan kaffe, inget fika, säger Henrik Scander.

–Det har gjorts en del rapporter kring fika. Men dels är de inte specifikt fokuserade på kaffe och dels är de daterade. Vi tror att kaffebranschen behöver en rapport av den här digniteten. Ett material vi hoppas kunna presentera årligen, säger Anders Thorén, kommunikationschef på Löfbergs.


Regionala siffror

Det stora intervjuunderlaget i Kafferapporten 2024 möjliggör också regionala nedbrytningar i Sveriges samtliga län och storstäder. Några regionala skillnader: 

  • Stockholmare skippar kaffe on-the-go.
  •  1 av 5 dricker mindre on-the-go än för ett år sedan. 
  • Östgötar dricker mest bryggkaffe. Hela 85 procent väljer brygg oftast. 
  • Minst andel bryggkaffe i Norrbotten. Bara 57 procent dricker brygg oftast.
  • Värmlänningarna älskar sitt kokkaffe. 8 procent dricker oftast kok (jämfört med 3 procent i rikssnitt)
  • Göteborgarna blir skogstokiga utan sitt kaffe. 22 procent anger att dom tappar humöret utan kaffe.
  • Malmöiter dricker mindre kaffe på restaurang. 3 av 10 har dragit ner på konsumtionen jämfört med ett år sedan.


Av: Annika Rådlund Källa och foto: Löfbergs