Mattias Dahlgren öppnar restaurang på en tropisk ö
21 Okt 2020
Nu tar Mattias Dahlgren sin internationellt kända och uppmärksammade matfilosofi om det naturliga köket hela vägen till Maldiverna och den exklusiva resorten Soneva Jani. På restaurangen, som heter Overseas by Mathias Dahlgren, kommer det att serveras rätter baserade på färska närodlade råvaror och fisk fångad i närliggande vatten.
Restaurangen har en avslappnad atmosfär och är belägen på bryggorna ute i Indiska oceanens turkosa vatten. Mathias Dahlgren kom första gången till Maldiverna och Soneva Jani när han besökte den närliggande resorten Soneva Fushi för ett gästspel i början av 2019. Där och då väcktes intresset och fascinationen för platsen och deras hållbarhetsarbete med närodlade råvaror och regionalt fiske. Efter besöket fick han frågan från lyxresortens grundare om att öppna upp en egen restaurang på Soneva Jani. En idé som Mathias välkomnade med öppna armar.
- Ägarna av Soneva uppskattar det jag gör i Sverige och ville att jag skulle göra något liknande hos dem på Maldiverna, men för mig är det viktigt att anpassa restaurangen utifrån platsen och den sinnesstämning som gästerna är i vid besöket. För mig och mitt team har det varit en rolig och spännande utmaning att skapa en ny restaurang med helt andra förutsättningar än dem vi är vana vid, på en plats där alla har en otrolig respekt för naturen. Det är också en fantastisk möjlighet för oss att möta en helt ny publik, säger Mathias Dahlgren.
Menyn på Overseas by Mathias Dahlgren har ett tydligt fokus grönsaker och mat från havet. Fisk och skaldjur fångas hållbart i regionala vatten, medan majoriteten av grönsakerna, frukten, salladerna och örterna skördas nyplockade från Soneva Janis egna ekologiska trädgårdar. Exempel på rätter och smakbild är Träkolsgrillad fisk i salladswrap med svartpeppar, koriander, lime och chili, Hot & sour tofu med kål, ingefära, salladslök och sesam samt Grillad grön sparris och maldivisk strandkål med ramslöks majonnäs och purolöksaska.
Restaurangen har 24 platser och serverar såväl lunch som middag, en sittning per tillfälle, där serveringen utgår ifrån en specialkomponerad ”Chef’s Choice”-meny. Den framtagna menyn innehåller ett brett urval av ingredienser och tillagningstekniker, lagade på råvaror både från trädgården och havet. De som vill äta mindre, fortare eller uppgradera sin måltid kan välja att både addera och avstå rätter eller helt enkelt beställa rätter som enskilda serveringar. Under lunchtid serveras en något kortare version av ”Chef’s Choice”. För den som önskar finns dessutom ett brett utbud av veganska alternativ.
Mathias Dahlgren är tillsammans med ett handplockat team nere på Maldiverna före och under öppningsveckorna. För att säkerställa att restaurangen även fortsättningsvis håller den höga kvaliteten och standarden som är Mathias signum gällande mat, service och kultur kommer två av hans tidigare medarbetare från Matbaren att stanna kvar på ön.
- Det här är en fantastisk möjlighet för mig och mina medarbetare att utvecklas och lära oss något nytt. Jag vet att Joakim Mering Andersson och Ida Isaksson som idag arbetar med mig i Matbaren kommer att representera vår ide här på Maldiverna på ett klokt sätt, säger Mathias Dahlgren.
Mathias Dahlgren driver för närvarande två restauranger på Grand Hôtel i Stockholm, den prisbelönta Matbaren och den vegetariska restaurangen Rutabaga. Han driver också Green Rabbit rågbrödsbageri på Norrmalm i Stockholm och den franska bistron på The Sparrow Hotel.
Soneva Jani ligger på ön Medhufaru i en cirka 5,6 kilometer lång lagun, Noonu Atoll. Lagunen nås enklast med sjöflygplan från Malés internationella flygplats, en resa som tar 35 minuter eller med motorbåt från Soneva Fushi som tar 60 minuter.
Totalt fem öar omger lagunen Noonu Atoll, var och en med mjuk vit sand och ett landskap täckt av rik tropisk vegetation. Fyra av de fem öarna kommer att förbli orörda, och på den femte ön ligger Soneva Jani bestående av 24 övervattensvillor och tre övillor.
21 Okt 2020
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Ny sjömatsutbildning lanseras
"Deltagarna får en djupare förståelse för hållbarhet, artkännedom och näringslära, samtidigt som de får praktisk erfarenhet av tillagningstekniker"
-
Så mycket kaffe dricks på jobbet – cheferna toppar listan
Här är topp 5 yrken och roller som konsumerar mest kaffe.
-
Strawberry ska bygga Nordens största flygplatshotell på Arlanda
"Det känns fantastiskt för oss att kunna erbjuda ett fullservice-hotell"
-
Idag lanseras Spenn
"Med Spenn och partnerskapet med Norwegian kommer vi att skapa synergier och mervärde för våra medlemmar och partners på ett sätt som aldrig tidigare har gjorts inom lojalitet"
-
Solvalla tar från årsskiftet över restaurangerna vid arenan
"Framför allt finns det synergier som vi kommer att utnyttja"
-
Pontus Frithiof lanserar en egen te-kollektion
"Vi hoppas att våra gäster ska upptäcka teets många möjligheter"
-
Vildmarkshotellet bygger spa för 40 miljoner
"Vår vision är att skapa en oförglömlig upplevelse där gästerna verkligen känner naturens kraft och närhet"