Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Nordiska museet samlar in coronaberättelser

 
Nordiska museet samlar in coronaberättelser​I coronavirusets spår samlar Nordiska museet vardagsberättelser. Insamlingen äger rum digitalt och vänder sig till alla, både privatpersoner och företag.

Pest, ryska snuvan och spanska sjukan. Mänskligheten har många gånger i historien hotats av epidemier. Just nu befinner vioss mitt i en pandemi, coronaviruset, som påverkar människor världen över.

– Ett museum är alltid i rörelse. Framtidens historia skrivs ju hela tiden, och det är självklart för oss att hela tiden dokumentera viktiga skeden i samhället, säger Sanne Houby-Nielsen, styresman på Nordiska museet.

Nordiska museet grundades 1873 och har sedan dess löpande dokumenterat livet i Sverige och Norden, både i kristid och i vardagen. Nu öppnar museet en digital insamling där allmänheten får möjlighet att berätta om sina upplevelser och erfarenheter i spåren av coronaviruset.

Hur har vardagen påverkats? Hur beter vi oss? Och hur förändras synen på samhället i stort och på framtiden?

Frågorna berör både den som känner sig påverkad av virusets framfart och den som inte upplever sig särskilt påverkad. Bidragen hamnar i museets samlingar och kommer att fungera som ett underlag för framtidens forskare och publika arbete.

Insamlingen äger rum på adressen: www.minnen.se/tema/corona 



Nordiska museet berättar om hur människor i Norden bott, ätit, klätt sig och firat sina traditioner från 1500-talet och framåt. Utställningarna visar heminredning, mode och smycken, glas, porslin och annat som människor omger sig med till vardags och till fest.  Nordiska museet  ligger på Djurgården och de både äger och driver Tyresö slott, Julita gård, sommarnöjet Svindersvik och Härkeberga kaplansgård.



Av: Annika Rådlund Källa: Nordiska museet
Foto: Karolina Kristensson/Nordiska museet