Nu inleder Arbetsmiljöverket inspektioner för att minska riskerna för belastningsskador
5 Okt 2020
Smärtsamma arbetsställningar och tunga lyft kan ge upphov till belastningsskador. Nu inleder Arbetsmiljöverket cirka 1 350 inspektioner för att minska riskerna för belastningsskador, som en del av en gemensam EU-insats.
- För att så många som möjligt ska hålla ett helt arbetsliv behöver arbetsgivare, medarbetare och skyddsombud ökade kunskaper om hur de kan förebygga belastningsskador, säger Erna Zelmin-Ekenhem, generaldirektör vid Arbetsmiljöverket.
Inspektionerna som nu påbörjas görs inom ramen för en större EU-insats. Den omfattar bland annat inspektioner av restaurangverksamhet, parti- och detaljhandel, bilverkstäder, flyttfirmor och tillverkningsindustri.
Skillnader mellan kvinnor och män
Belastningsskador hör till de vanligaste arbetsrelaterade hälsoproblemen i Sverige och övriga Europa. Bland anmälda arbetssjukdomar dominerar belastningsskador för både kvinnor och män.
‑ För att vända den negativa utvecklingen av den arbetsrelaterade ohälsan måste det förebyggande arbetet genomföras i dialog mellan arbetsgivare, medarbetare och skyddsombud, säger Erna Zelmin-Ekenhem, generaldirektör vid Arbetsmiljöverket.
Belastningsskador kan se olika ut för kvinnor och män, även när de har samma yrke. Den viktigaste förklaringen till det är att kvinnor och män har olika arbetsuppgifter och blir därför utsatta för olika former av belastning.
- Arbetsgivaren bär alltid det juridiska ansvaret för medarbetarnas arbetsmiljö. Det är viktigt att cheferna fördelar arbetsuppgifterna mellan individer av olika kön, så att alla får variation och rätt förutsättningar, säger Erna Zelmin-Ekenhem, generaldirektör vid Arbetsmiljöverket.
Arbetsgivaren säkerställer arbetsmiljön
Eftersom det fortfarande råder allmän smittspridning av covid-19 i Sverige, sker inspektionerna över telefon. Det minskar antalet fysiska möten och minimerar risken för smitta. Inspektörerna kan begära in handlingar som dokumenterar det förebyggande arbete som görs för att minska risken för belastningsskador. Det betyder exempelvis att arbetsgivare ska:
· identifiera risker för belastningsskador som finns på arbetsplatsen
· undersöka riskerna och göra en riskbedömning
· vidta eventuella åtgärder för att minimera riskerna och dokumentera resultatet
· informera och utbilda medarbetarna om hur de arbetar säkert
Foto: Getty Images
5 Okt 2020
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
I mars öppnar nyrenoverade Scandic Wallin
"Vi ser verkligen framemot att äntligen få slå upp portarna till detta moderna hotell med mycket centralt läge och goda kommunikationsmöjligheter"
-
Uber Ski lanseras i Sverige
"Med Uber Ski tror vi att vi kan hjälpa dem som vill lägga mindre tid på logistiken och mer tid på allt det roliga under semestern. Vi hoppas tjänsten blir ett uppskattat tillskott under skidsäsongen"
-
Indochine har öppnat på Arlanda
"Indochine är, med sitt asiatiska, inspirerande koncept, ett perfekt komplement till det övriga utbudet på Marknadsplatsen"
-
Max öppnar flagship-restaurang i Köpenhamn
"Restaurangen får ett väl synligt läge där många gående och cyklister passerar varje dag"
-
Hotellet har inrett ett Mellorum
Mellorummet har glammiga detaljer och utlovar flera överraskande inslag. Bland annat kommer...
-
Husmanskosten får en egen dag i kalendern
"Husmanskostens dag har potential att bli en viktig dag"
-
Recept: One Pot Risoni Pomodoro med varm fetaost & bönor
Toppa receptet med detta: