Ny föreskrift till restauranger: "Bordsservering och glest mellan borden"
24 Mar 2020
– Det nya idag är egentligen att det har tagits fram en föreskrift som det antagligen beslutats om idag, som gäller restauranger och caféer och liknande. Det är att alla de här verksamheterna ska göra en riskbedömning och vidta åtgärder för att minska risken för smittspridning, säger biträdande statsepidemiolog Anders Wallensten på Folkhälsomyndigheten.
Han förklarar att en av huvudpunkterna gäller sättet att servera på.
– Från och med nu gäller bordsservering, det ska inte vara stående gäster och liknande, eller avhämtning, för att på det sättet få ner antalet besökare i lokalen då, för det ska finnas bord till dem att sitta ner. Trängsel ska generellt undvikas och man ska glesa ut mellan borden. Det här ska då följas upp om de inte sköts av smittskyddsläkarna delvis med stöd av kommunen.
Utdrag från reglerna:
Trängsel mellan människor i köer, vid bord, bufféer eller bardiskar får inte förekomma utan besökare ska kunna hålla avstånd mellan varandra.
Endast bordsservering är tillåten, inte stående servering vid barer. Hämtmat kan överlämnas som vanligt, så länge det går att göra utan trängsel mellan människor. Den som ansvarar för verksamheten ansvarar för att ha rutiner för att göra risken för smittspridning så liten som möjligt. Riskbedömningar ska göras regelbundet utifrån rekommendationer från Folkhälsomyndigheten och regionernas smittskyddsläkare. Smittskyddsläkaren kan efter samråd med kommunen fatta beslut om att förbjuda de verksamheter som inte uppfyller kraven.
Han berättar också vad som sagts tidigare i veckan vad gäller skidanläggningar om inställda after-ski och inte ha gondolliftar igång.
– Vi har ett antal åtgärder för att minska snabb spridning. Det är bland annat åtgärder för resor, om man tillhör en riskgrupp om man verkligen ska resa och om man verkligen ska ta emot besök. Om man insjuknar kan man ta hand om sig då och finns det resurser på mindre ställen och så vidare. Av de här skälen anser vi att vi ska vi fundera på om resor är nödvändigt.
Så här ser läget ut idag i siffror:
– Smittspridning pågår alltjämnt med 340 000 fall i världen, det är 15000 avlidna i världen som har registrerats och Europa är epicentrum. 2272 fall i Sverige där 36 har avlidit och smittspridningen har ökat. 115 patienter IVA vårdas för tillfället i Sverige.
Här kan du läsa om föreskriften och de allmäna råden till restauranger, caféer mm
(Denna föreskrift träder i kraft den 25 mars 2020 och gäller som längst till och med 31 december 2020).
Av: Annika Rådlund
24 Mar 2020
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
I mars öppnar nyrenoverade Scandic Wallin
"Vi ser verkligen framemot att äntligen få slå upp portarna till detta moderna hotell med mycket centralt läge och goda kommunikationsmöjligheter"
-
Uber Ski lanseras i Sverige
"Med Uber Ski tror vi att vi kan hjälpa dem som vill lägga mindre tid på logistiken och mer tid på allt det roliga under semestern. Vi hoppas tjänsten blir ett uppskattat tillskott under skidsäsongen"
-
Indochine har öppnat på Arlanda
"Indochine är, med sitt asiatiska, inspirerande koncept, ett perfekt komplement till det övriga utbudet på Marknadsplatsen"
-
Max öppnar flagship-restaurang i Köpenhamn
"Restaurangen får ett väl synligt läge där många gående och cyklister passerar varje dag"
-
Hotellet har inrett ett Mellorum
Mellorummet har glammiga detaljer och utlovar flera överraskande inslag. Bland annat kommer...
-
Husmanskosten får en egen dag i kalendern
"Husmanskostens dag har potential att bli en viktig dag"
-
Recept: One Pot Risoni Pomodoro med varm fetaost & bönor
Toppa receptet med detta: