Nyöppnad restaurang på padelpråm
Pråmen har en restaurang och två padelbanor. Foto: Josh Feron
Med ett utbyggt däck blev det fler sittplatser för de som vill äta och dricka, eller bara titta på de som spelar.
Bygget har utförts av Marin & Haverikonsult i hemmahamnen på Kvarnholmen.
Många går ombord för utsikten och lite mat och dryck.
Restaurangen blev färdigbyggd till säsongspremiären 1 maj.
18 Maj 2022
Initiativet är en del i Stockholms Hamnars arbete med att öka utbudet kring Stockholms innerstadskajer.
– Det är en strategi för att skapa mer aktivitet kring kajerna och vi nappade på det här förslaget från Stockholm Sea padel. De kryssar runt och lägger sig inte permanent någonstans, så det behövs inget bygglov för det, det kan annars kan vara lite klurigt på de här platserna, förklarar Camilla Strümpel som är kommunikationschef på Stockholm hamnar.
Pråmen är 41 x 13 meter och har två padelbanor.
– Vi har byggt allt i egen regi, på hemmakajen Kvarnholmen i Stockholm. Vi är ett rederi med bogserbåtar med pråmar och jobbar vi med den här typen av byggentreprenader annars också, förklarar Oliver Lagne från Marin & Haverikonsult som är delägare i Stockholm Sea padel.
Innan det blev padelbanor på den så användes den vid byggnationen av nya SL-bron vid Slussen.
Att bygga banor på det här sättet är inte så stor skillnad mot att bygga på land.
– Normalt sett så står padelbanor ganska fristående på en betongplatta och det gör de även här. Det här är en 400 ton stålpråm men vi har valt att förstärka lite emot skrovet och så där. Det viktiga är att ytan som banorna placeras på är helt slät. Det är inte alla pråmar som har släta däck, i vårt fall har har den en stålponton så då har vi kunnat svetsa alla bärande konstruktioner i däck på pråmen.
– Utmaningen att bygga padelbanor på vatten är att hitta ett system där pontonen inte rör sig, ett system där rörelsen ombord blir liten och inte påverkar spelet. Det får inte bli några stötar och den ska röra sig mjukt och fint. Bygger man på rätt ponton från början så ska det fungera i slutändan
Storleken på den här typen av lastbåt har betydelse.
– Pråmens egen vikt har ganska stor inverkan på hur den rör sig i vattnet, utmaningen är hur man gör det här ekonomiskt och byggnadstekniskt. Flera andra har försökt på mindre enheter, men då kan man inte ligga vid lite mer utsatt läge för man blir påverkad av vind och vågrörelser.
–Vi hade en enklare fikaverksamhet i fjol, men i år har vi även en enklare restaurangverksamhet. Det finns ett kök och en bar samt fler aktiviteter ombord - som till exempel möjligheten till företagsevent, kick-offer och andra sociala tillställningar. Ifjol hade vi bara en toalett men nu har vi även duschar, berättar Maria Cossor från Stockholm Sea padel.
–Allt detta har vi byggt i 20 fots containrar som är hopskarvade. Vi har byggt på land och sedan hänger de på konsoler utanför banorna, fyller Oliver Lagne i.
Padelbanorna är bokningsbara för alla och de kommer att kryssa runt från första maj till september. Den går även att boka för olika event.
– Det här riktar sig till alla som tycker att det här är kul med en annorlunda upplevelse, här går det att spela padel i solnedgången framför slottet. Majoriteten som kom även förra året när vi bara hade cafédelen var de som ville titta på när andra spelar och som var lite nyfikna. Det är liveunderhållning så det blev mer en mötesplats, vilket fick oss att vilja satsa vidare säger Maria Cossor.
Fakta Stockholm sea padel
Antal padelbanor: 2
Antal padelpråmar: 1
Byggd av: Marin & Haverikonsult AB.
Bygget ägde rum: På Kvarnholmen.
Tid för byggnation: 2021 byggdes banor, café och en takterrass.
2022 utbyggt däck, kök och bar.
Kryssar: Skeppsbron, Marievik, Strandvägen och Norr Mälarstrand i Stockholm.
Kryssningsperiod: 1 maj till september.
Text: Annika Rådlund Foto: Josh Feron och Maria Cossor
18 Maj 2022
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
I mars öppnar nyrenoverade Scandic Wallin
"Vi ser verkligen framemot att äntligen få slå upp portarna till detta moderna hotell med mycket centralt läge och goda kommunikationsmöjligheter"
-
Uber Ski lanseras i Sverige
"Med Uber Ski tror vi att vi kan hjälpa dem som vill lägga mindre tid på logistiken och mer tid på allt det roliga under semestern. Vi hoppas tjänsten blir ett uppskattat tillskott under skidsäsongen"
-
Indochine har öppnat på Arlanda
"Indochine är, med sitt asiatiska, inspirerande koncept, ett perfekt komplement till det övriga utbudet på Marknadsplatsen"
-
Max öppnar flagship-restaurang i Köpenhamn
"Restaurangen får ett väl synligt läge där många gående och cyklister passerar varje dag"
-
Hotellet har inrett ett Mellorum
Mellorummet har glammiga detaljer och utlovar flera överraskande inslag. Bland annat kommer...
-
Husmanskosten får en egen dag i kalendern
"Husmanskostens dag har potential att bli en viktig dag"
-
Recept: One Pot Risoni Pomodoro med varm fetaost & bönor
Toppa receptet med detta: