Recept: Christian Hellbergs höstrisotto
28 Sep 2020
RISOTTO 4 portioner
3 dl arborioris eller carnaroliris
3 schalottenlökar, finhackade
1 dl olivolja
100 g smör
8 - 9 dl kycklingbuljong
3-4 dl torrt vitt vin
300 g riven parmesanost
Salt och svartpeppar
300 g kantareller, rensade
SYRADE KANTARELLER
100 g kantareller, rensade
4 röda steklökar, skalade
1/2 kruka bladpersilja
1 dl ättika
2 dl socker
3 dl vatten
1 citron, skalet
2-3 kvistar timjan
1 msk olivolja
GÖR SÅ HÄR
1. Stek kantareller i olja och lite smör. Smaka av med salt och peppar.
2. Under tiden påbörja de syrade kantarellerna genom att koka upp ättika, socker och vatten. Dela steklökarna i mindre klyftor och lägg ner det ihop med timjan och citronskal. Låt sedan lagen svalna innan du lägger i kantarellerna.
3. Värm upp kycklingbuljong, det är lättare att jobba med den när den är varm.
4. Fräs schalottenlöken i rikligt i olivolja på låg värme. Den ska bli mjuk men inte ta färg.
5. Tillsätt smöret, rör runt och tillsätt riset. Slå i 3 dl vin och låt koka tills vinet är
borta. Se till att röra runt hela tiden.
6. Börja sedan att tillsätta 3-4 dl kycklingbuljong. Fortsätt rör hela tiden och tillsätt därefter en dl i taget allteftersom riset suger åt sig buljongen.
Det tar ca 18-20 min. Ge riset all tid och uppmärksamhet under dessa minuter medan du smutta på lite vin.
7. Vänd i parmesanost och nystekta kantareller. Smaka av med salt och peppar.
8. Strimla persilja. Lyft upp lök och svamp, blanda med persilja och en msk olivolja.
9. Toppa den nygjorda, härligt krämiga risotton. Njut med ett glas rött och någon mittemot.
Vintips från Christian: När jag fick smaka på Enzo Bartoli Barolo Bussia Cru för första gången kunde jag inte tänka på en bättre lämpad rätt till detta vin än min höstrisotto.
28 Sep 2020
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
I mars öppnar nyrenoverade Scandic Wallin
"Vi ser verkligen framemot att äntligen få slå upp portarna till detta moderna hotell med mycket centralt läge och goda kommunikationsmöjligheter"
-
Uber Ski lanseras i Sverige
"Med Uber Ski tror vi att vi kan hjälpa dem som vill lägga mindre tid på logistiken och mer tid på allt det roliga under semestern. Vi hoppas tjänsten blir ett uppskattat tillskott under skidsäsongen"
-
Indochine har öppnat på Arlanda
"Indochine är, med sitt asiatiska, inspirerande koncept, ett perfekt komplement till det övriga utbudet på Marknadsplatsen"
-
Max öppnar flagship-restaurang i Köpenhamn
"Restaurangen får ett väl synligt läge där många gående och cyklister passerar varje dag"
-
Hotellet har inrett ett Mellorum
Mellorummet har glammiga detaljer och utlovar flera överraskande inslag. Bland annat kommer...
-
Husmanskosten får en egen dag i kalendern
"Husmanskostens dag har potential att bli en viktig dag"
-
Recept: One Pot Risoni Pomodoro med varm fetaost & bönor
Toppa receptet med detta: